• karakterini falan bilmem, herhangi bir star wars hayranligim da yok (filmleri seyrettim elbette ama hayran degilim), ama bu adam gibiler amerika'nin dunyada en guclu devlet olmasinda, firsatlar ulkesi diye anilmasinda buyuk pay sahibidir. cunku statuko yerine yetenege firsat vermeye inanirlar.

    kendisi 80'lerde star wars'dan edindigi buyuk populerlik ve devasa servetle kenara cekilmek yerine kurdugu lucas film games/lucas arts adli oyun firmasi ile muthis bir is yapmistir. bu sirkette seksenlerde cok yetenekli ama firsat bulamamis 18 ila 25 yas arasindaki programcilari cok yuksek maasla ise almis, kendi ciftliginde (bkz: skywalker ranch) essiz bir konfor icinde yasayip calismalarini saglamis, ellerine milyon dolarlik butceler vermis ve tamamen ozgur birakarak oyun yapmalarini istemistir.

    kendisi hollywood'un en populer ismi olmasina (steven spielberg'den sonra) ragmen bizzat bu isimsiz genclerle tanisip konusmus, sahsen destek vermis, yaratici olmalari icin serbest birakmistir. bunun sonucunda bu o zamanlarin isimsiz programci genclerinin yaptigi oyunlar oyun tarihini degistirip bugun bildigimiz devasa modern oyun sektorunun kilit taslarindan olmuslardir. ustelik o isimsiz genclerin isimleri artik oyun tarihine gecip efsane oyun gelistirici titrini almistir. aralarinda ron gilbert , tim schafer gibi isimlerin oldugu bu ekibin yaptigi oyunlar oyun tarihi siralamasinda hep ilk siralarda yer almaktadir. bu oyun gelistiriciler hayat boyu yetecek kadar serveti genc yaslarinda kazanmislardir. elbette george lucas da bu vizyonerligi sayesinde servetine servet katmistir. efsace lucasarts oyun gelistiricileri o gunleri ozlemle anip lucas'a minnetlerini her firsatta belirtirler.

    ustelik bu oyunlar sayesinde bilgisayara ve programciliga ozenip "oyununuz hayatimi degistirdi" "anilarimda cok degerli yeri var" diye hayranliklarini belirten ve sayisi yuzmilyonlari bulan dunyanin her yerinden hayran kitlesi, bu oyun gelistiricilere ustun insan muamelesi yapmaktadir. iste bunlarin hepsinin sebebi george lucas'dir.

    deneyimli bir programciyi bile uc kurus maasla ise almaya calisip ustune de fatura yatirmaya gondermeye, ayak isi yaptirmaya calisacak kadar kafayi yemis bazi ulkeler de, george lucas gibi adamlari ve amerika'nin yetenegi odullendirmeye yonelik sistemini bir gun kendi memleketlerinde uygular, yetenegi odullendirmeyi, firsat esitligini, yaraticiligi ozgur birakmayi ogrenirlerse ancak o zaman birseyler degisir. eger bu tarz ulkelerdeki en unlu ve zengin simalar da isimsiz 18-20 yasindaki yetenekli programcilari/muhendisleri malikanesinde her turlu konforla yasatip yaratici isler yapmalari icin onune milyon dolarlar dokecek kadar vizyon sahibi olursa, o zaman o ulkeler de guclu ulkelerden olur.

    not: lucas'in yaptiginin benzeri seyleri bir diger efsane ve hollywood tanrisi stephen spielberg de yapmis, o da 90'larda dreamworks interactive ile genc ve isimsiz programcilara/gorsel artistlere devasa firsatlar vererek ve sahsen destekleyerek hem kendi kazanmis hem de onlara kazandirmistir.
  • şimdi, biri gelse bana dese ki "abi aklımda süper bi proje var, böyle bir arkeolog kahramanımız, kamçısı var bir tane, şapka takıyor, bir de altıpatlar; naziler var sonra bunun düşmanı, hazine falan peşinde bunlar" dese, "proje güzel de yeğenim, arkeolog pek olmamış, ajan felan olsun bu" derim.

    ya da; "abi bir bilgisayar oyunu tasarladım kafada, bir eleman korsan olmak istiyor, sonra sevdiceği de vali bunun, aynı kıza başka bir korsan aşık, hazine falan peşinde bunlar" dese, "sen bu aralar hazineye taktın sanki; hem oynanabilirlik kolay olsun atlamalı zıplamalı bir şey yap, puan toplansın" derim.

    ya da, ya da; "abi uzaydayız bu sefer, jedi dediğimiz şahane insanlar var, bir tanesi bir şekilde kötü oluyor, diğer arkadaşları ile arası açılıyor, sonra bunlar force denilen bir şeye inanıyorlar, acayip tutar bu, din bile yaratırız bakarsın" dese, "günah lan, olur mu öyle şey" derim.

    işte bu adam bunları demediği için george lucas, ben de bu yüzden onun hayal dünyasındaki bir kahramanın ismini nick olarak almışım. şu hayattaki rollerimiz bu.
  • çoğu insanın gelecekle ilgili kafasında tasarladığı dünya gıcır gıcır ve tertemiz eşyalar, parlak nesneler ve araçlar içerir. lucas en başta bunu yıkmış ve star wars'ta eski püskü uzay gemileri, binalar, nesneler kullanmıştır. james cameron bu konu hakkında lucas'ı devrimci olarak niteler ve "geleceğin de bir geçmişi vardır" der. lucas geleceğin de bir geçmişi olduğunu biliyordu. o yüzden paslanmıştır uzay gemileri, o yüzden silahlar tutukluk yapar. gelecekte de şimdiki gibi "mükemmel" yoktur.

    düzeltme: o zaman şöyle diyelim, insanoğlunun gelecekte erişebileceği teknolojiye ulaşıldığında her şey parlak ve kusursuz olmayacak.
  • american grafity esnasında f. ford coppola ile ortaktırlar ama ceplerindeki son para da bu kült filme gitmiştir. o sırada f. f. copolla'ya bir film yönetmesi için teklif gelir. aralarında şöyle bir konuşma geçer.
    f_ bir kitap varmış, filme çekecekler ve yönetmen olmamı istiyorlar.
    g_ bence dene zaten para yok, uzay temalı bir şeyle ilgilenmek istiyorum bende.
    böylece ortaklık son bulur, george star wars serilerine hazırlanırken f. f. coppola godfather filminin yönetmen koltuğundadır
  • şimdi gaz vermek gibi olmasın ama istese bi' üçleme daha çekebilir. valla lan, yapabilir. yapabilirsin lucas, duyuyor musun la beni amınıeşeklersikesice kulak ver az alooo!!!!
  • senelerdir aynı oduncu gomlegini* giymekten olmadık bir deri hastalığı geçirmesinden korktuğum insan.
  • fatih terim'e telif hakkı vermesi gereken star wars'un yaratıcısı, dolar milyarderi... episode iv a new hope'un 1977'de gösterime girdigini düşünürsek 1974 yılında fatih terim tarzı saç modelinin darth vader kaskına ne kadar benzediğini aşağıdaki linklere bakarak sizde göreceksiniz...

    (bkz: http://www.hurriyet.com.tr/…ol/11902669.asp?gid=229)
    (bkz: http://www.brianstoys.com/…ica_darthvaderhelmet.jpg)
  • toplam 6 film çekeceğini, ikinci çekeceği üçleme için nasıl bir teknoloji geliştirmesi gerektiğini onu eleştirenlerin çoğu daha dünyada yokken planlamış yüce bir insandır.
    (bkz: #22065889)

    seviyorum seni lucas, o jabba gıdını bile seviyorum.
  • eğer siz de star wars gibi epik bir hikayeyi nasıl olurda disney gibi bir şirkete satar diye hayalkırıklığı yaşanyanlardansanız, artık neden böyle bir şey yaptığının cevabını biliyoruz! evet george seni dinliyoruz;

    “ı am dedicating the majority of my wealth to improving education, it is the key to the survival of the human race. we have to plan for our collective future — and the first step begins with the social, emotional, and intellectual tools we provide to our children. as humans, our greatest tool for survival is our ability to think and to adapt — as educators, storytellers, and communicators our responsibility is to continue to do so.”

    ufak bir hatırlatma; george lucas şirketini ve star wars'un tüm haklarını disney'e 4milyar dolara satmıştı.

    adamsın george adam!

    menbaı
  • tez;

    star wars'un yaratıcısı/mirasçısı george lucas:

    "sanırım film sanayisi için dijital bir çağa giriyor oluşumuz büyük bir şey. şu an için bundan büyük bir buluş görünmüyor."
    (...)
    "star wars yaşadığımız gerçeklikten kaçan, eğlendirici bir seri filmdir. bundan ne fazlası ne eksiğidir. bütün hayatınızı üzerine ikame edeceğiniz bir şey değil."

    anti-tez;

    eisenstein'ın takipçisi/mirasçısı jean-luc godard:

    "sinema bir düş ya da hayal ürünü değildir. sinema hayattır. ben filmlerle hayat arasında bir fark görmüyorum. mesela cinsellik de, hayatta ne rol oynuyorsa sinemada aynı rolü oynar. aynı sebeple, bir filmin sembolik olabileceğine ihtimal vermem; çünkü bir film, gerçeğin fotoğrafının çekilmesidir. iyi bir film yapmak, problemleri farklı biçimde ortaya koyma meselesidir. siyasal bir film yapmak istiyorsanız, kuşkuları ortaya koymak zorundasınız. o yüzden eleştiriyi de film yönetmeninde değil, filmin içinde aramalısınız."
    (...)
    "ben sanatçı değil, iletim için, özellikle devrimci iletim için çalışan bir sanat işçisiyim."
hesabın var mı? giriş yap