• atatürk'ün 1937'de yayınlanan 44 sayfalık bir eseri. bu eseriyle atatürk; kendi bulduğu boyut, uzay, yüzey, çap, yarıçap, kesit, açı, taban, yatay, dikey, üçgen, dörtgen, eksi, çarpı, bölü, eşit, toplam, oran, alan gibi kelimeleri türkçeye kazandırmıştır. örnek alınmalıdır.
  • genelde 'çok kolay yaa, sadece görmek lazım' denen ders. ulan gorebilsem zor bir tarafı kalmiycak ben de biliyorum.
  • --- spoiler ---
    geometri görme işi
    --- spoiler ---

    (bkz: klişe timi)
  • iki yil boyunca oss'ye hazirlanmis bir sayisal ogrencisi olarak, lise mufredatinin son derece gereksiz ve yuklu oldugunu dusundugum derstir. bir muhendislik ogrencisi olarak yabanci arkadaslarimin hepsinin birkac sinus-kosinus teoremi ve pisagor baglantisi disinda geometri bilmeden muhendislik mezunu olabildiklerini gormem, bunu anlamama yetti. oss'de yok ic ice gecmis ucgenler, yok yamultulmus yamuklar falan filan derken bize bildiginiz gazetelerdeki gibi bulmaca cozduruyorlar, bir de bunlarin yontemlerini ogretiyorlar. belki matematik alaninda uzmanlasacak ogrenciler icin faydali olabilir, ama bunlarin sayisal-esit agirlik ogrencilerinin icinde sadece bir azinlik oldugunu dusununce, dersin gereksiz bir sekilde karmasiklastirildigi acikca goruluyor.
  • hayatın çemberi daraldığında, sürekli aynı tıkalı çıkış yolunun etrafında döndüğüm ve bakış açımı kaybettiğim anlarda (üçyüzaltmışderece), iç açıcı olayların toplamı sabit şekilde 3'ü geçmediği dönemlerde, çevremde dünyanın kendileri etrafında döndüğüne sorgusuz inanan çapsız kişilerin sayısı arttıkça; "acaba lisede birazcık üzerinde dursa mıydım" dedirten matematik dalıdır.
  • mandelbrot uzerine oyle gitmistirki ingiltere kiyilarinin boyunun sonsuz oldugunu soyleyip ustune birde ispatlamistir
  • üçgen, dörtgen, beşgen gibi isimlerin türkçe ve adından anlaşılır şekiller olması itibariyle anlaşılması kolaylaşan matematik alanı. triangle ise adından anlaşılacağı üzere 3 açılı demektir. tabi okulda verilen dersi dinlemeyip geometri bilgisi şekillerden öteye gitmemiş birinden harf devriminin faydalarını anlamasını da bekleyemeyiz. o tiplere halk arasında yamuk adını veriyoruz ki ingilizcesi de trapezoiddir.
  • hem uzayı, hem de uzayı dolduran doğru, eğri yüzey ve benzerleri gibi matematik yapıların özelliklerini inceleyen ve bunlarla kişileri deli olmaya zorlayan matematik dalı. geometride en çok eski yunan ve mısır uygarlıklarında ilerleme kaydedilmiştir. öklid, descartes, gauss, lobachevski einstein geometrinin önemli isimleridir benim bildiim.
  • skimsonik dersler arasında yaratıcılığın kullanılabildiği tek ders olması sebebiyle bir nesil tarafından en sevilen derstir.
  • geometri, sayısal öğrencilerinin birbirlerine fark atmalarına yarayan, daha çok görebilmekle ilgili olan bir derstir. temelinde üçgen ve çember vardır. gerisi fasa fiso, üçgenle çemberin etrafında dönüp durmaktır.

    geometrinin en önemli kısmı görebilmek. sorunun kendisi, bize ne olduğunu söyleyecektir bir noktadan sonra. "melaba ben muhteşem üçlüyüm, çek bir çizgi ve ne kadar muhteşem olduğumu anla" gibi davetkar cümleler kurmasa da biim "aha bu muhteşem üçlü!" diye saldırmamıza hatta kendimizi zeki sanmamıza sebep olacaktır. tabi bu bir pratik kazanma meselesidir. çözülen örnekler ve pekişen konuyla ilgilidir. öff konu çalışmak da amma sıkıcı iş aslında!

    geometride insanı çıkmaza sokan konu ek çizimdir. soru bir şekildir, istenileni elde etmek için o şekli "istenilen biçime" [biçimle şekil aynı şey demek değil midir?] getirmek gerekir. ama bu ek çizimi de doğru yerden yapmadığın müddetçe ancak zaman kaybetmiş olursun. doğru yeri ise soru çözüp elde ettiğin pratik ile bulman kolaylaşır.

    geometride, sayısal bir kısmında kendini wonderland civarında sanmana sebep olacak kadar kolay sorular varken, sayısal iki'de karşına çıkan sorularla tecavüze uğramış pollyanna halet-i ruhiyesine kapılabilirsin.

    yazının tamamını [ya da sadece bu kısmını] okuduğunda çıkaracağın sonuç şu: soru çözdükçe pekişen bir ders geometri. ve ara verdiğinde unutulan.. aslında unutulmaktan çok "görememeye başladığın" bir ders olur. filan.

    hülasa, sorunlu bir sevgilin varsa veya bulanmış bir hayatın, geometriyle çok güzel kafa dağıtılır, bilesin.
hesabın var mı? giriş yap