• 4789. kez yaziyoruz, soruyoruz. madem bunlar kuran'da yazıyor zaten, neden pozitif bilimlerdeki butun gelişmeler -sizin tabirinizle- gavurlar sayesinde olmuştur? kitap mı net değil, okuyanlar mi gerizekalı? bir tane buluş gösterin lan bana, "kuran'ı okuyarak" yapılmış?

    hayir anlamadigim sey, inanc oznesi bir kitabin dogrulugunu ispatlamak icin niye bu kadar kasiyorsunuz? ınanan inanır, inanmayan kadir inanır (cok sıcak )
  • az daha uğraşırlarsa kuranda büyük hadron çarpıştırıcısının kullanma kılavuzunu bulacaklar için şüphesiz ki dünyanın geoid şeklinde (nice) hikmetler gizlidir.
  • -abi dünyanın şekli nasıl?
    -geoid
    -geoid sekli nasıl bir sey?
    -dunyanın şekline benzer işte..
  • totolojik bir ifadedir. geoid, "dünya şeklinde" demektir. dünyanın dünya şeklinde olmasından da daha doğal bir şey olamaz, değil mi?

    edit: "dünyanın geoit şekli" başlığına yazılmıştır. başlık taşınınca anlamsız gözükmesin.
  • kur'an veya bilumum arapça veriden ziyade internette rahatlıkla bulabileceğiniz ingilizce makaleler vasıtasıyla çok daha fazlasını öğrenebileceğiniz olgu. "bunlar kur'an'da anlatılmış, dolaylı da olsa anlatılmış. demek ki allah var" diyebilmek için debelenmek yerine, bilim adamları tarafından yapılmış kesine yakın araştırmalar sizi emin olun ki daha iyi eğitecektir.
  • uzerine fazlaca oturulmu$ deniz topu $ekli.
  • ortalama deniz seviyesi duzeyinde bulunan yercekimi espotansiyel egrisine verilen addır. dunyanin ic yapisinin homojen olmamasindan dolayi yercekimi es potansiyel egrisinde yerel sapmalar gorulmektedir. dolayisiyla bu sekil duzgun analitik bir sekil olmaktan cok uzaktır. yeryuzu olcumleri icin, belirlenmesi, kendisine en uygun referans elipsoidin olusturulabilmesi acisindan buyuk onem tasir ve geodezi biliminin temel arastirma konularindan biridir. gps'lerin fiziksel yukseklik belirlemede yeterince hassas olcumler yapamamasının temel sebebi, referans olarak kullandıgı elipsoid'den elde edilen geometrik yuksekligin, fiziksel yukseklige donusturulebilmesi icin, geoid duzlemi ile referans duzlemi arasindaki farkin her noktada yeterince hassas bir sekilde bilinememesidir.
  • öncelikle belirtmek gerekir ki, dünya'nın geoid yapısı ilk keşfedildikten sonra malesef tarafından biraz "abartılarak" duyurulmuştur. elbette heyecanlı bilim insanlarına saygımız sonsuz ama, gezegenimizin ekvator çapı ile kutup çapları arasındaki fark malesef sadece 21 km'dir. bu rakam, gezegenimizin büyüklüğü düşünüldüğünde hesaplara eklenmeye değmeyecek kadar küçük bir oranı ifade eder. şurada gezegenimizin yapısı ve keşif tarihçesi biraz sansasyonel bir manşet ile güzelce anlatılmış:

    http://www.kozmikanafor.com/…nya-yuvarlak-degildir/

    gerçekten geoid tanımını hakedecek bir gökcismi görmek istiyorsanız, güneş sistemi içindeki jüpiter ve satürn'e bakabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap