• 330 kg'lık dev bir rembrandt van rijn tablosudur. normalde bir grup portresidir fakat portre adeta yeni ahit'ten bir sahneymişçesine resmedilmiş, tabloya dramatizm katılmıştır, ki bu resimde bir devrimdir. resimde aynı zamanda bir hareketlilik vardır. sanatçı çeşitli ayrıntıların gözükmesi için proporsiyonlarda değişikliğe gitmiştir. mesela silah tutan adamın silahının daha net gözükmesi için omuz kısaltılmıştır. resimde en önemli soru işareti küçük kızdır. rembrandt'ın bu kızı niçin resmettiği bilinmez. tablonun başına gelmeyen kalmamıştır. iki kez yerinden oynatılmış (ilki kraliçe için, ikincisi seferberlikte), kapıdan çıkartılabilmesi için kenarları kesilmiş, bir öğretmen tarafından bıçaklı saldırıya uğramış, 1990'da şuursuzun biri tarafından tabloya asit püskürtmüştür ama yapılan titiz restorasyonlar sayesinde, sanattan korkan iğrenç zihniyete rağmen tablo ihtişamını korumakta, rijksmuseum'da amsterdam'da sergilenmektedir.
  • sanatçının, anlayış ve eserlerinin toplumda ve toplum yönetiminde etkili olanlar tarafından kabul görmemesi, sanatçının üretimini önemli ölçüde etkilemiştir.

    böyle bir olay rembrandt’ın sanat yaşamında gerçekleşmiştir. o dönemde hollanda’da grup portresi siparişi vermek modası vardır. rembrandt dönemin en ünlü ressamıdır ve bu tür siparişleri almak istememektedir. ancak rembrandt, 1642’de yüzbaşı franz banning cocg başkanlığındaki bir grup polisin resmini yapmaya razı olur. yapacağı resim için kendisine 1600 gulden ödenecektir. yapacağı gruptaki herkes bu paradan payına düşeni eşit olarak ödeyecektir.

    rembrandt tüm teknik gücünü göstererek, sanat tarihinde “gece devriyesi” ismiyle bilinen tabloyu tamamlar. ancak ortaya çıkan tablo, siparişi veren patronlarının beklentilerinden farklı oluşmuştur. siparişi verenler, rembrandt’dan farklı şeyler ummuşlardır. çünkü sanatçının geçmişte gerçekleştirdiği “anatomi dersi” isimli tablosunda, figürlerin hepsini aynı özende ve boyutta işlemişti. gece devriyesi isimli resimde ise, ışık-gölge oyunlarıyla, karmaşık renk ve kütlelerle canlanan bir kompozisyon gerçekleştirmişti. bu kompozisyon rembrandt’ ın sanatında bir zafer idi. resimde yüzbaşı cocg ve onun beş teğmeni yeteri kadar gözükmesine rağmen, diğer on beş kişi pek belirgin değildi. eşit para verdikleri halde, resim yüzeyinde eşit yer kaplamadıkları için, rembrandt bozguncu olarak nitelendirilip işten uzaklaştırılır. yeni gelişen egemen güç rembrandt aleyhinde yoğun propagandaya başlar. rembrandt, o zamandan sonra ressam olarak ününü kaybeder.

    bu örnekte görüldüğü gibi, toplumun içindeki baskıcı unsurlar, sanatçıların yaratımlarında etki sahibi olmuşlar, sanatçının daha sonraları verebileceği eserler üzerinde de olumsuz etkiler yapabilmişlerdir.
  • rembrandt van rijn'in ve hollanda tarihinin en önemli tablosudur.. milli simgedir ve 3.5 x 4.00 boyutlarındadir. tablonun asıl adi bilinmemektedir, bu isim bir kurul tarafından resimdeki hakim karanlığa bakılarak ve resme konu edilen şehir muhafızları nedeniyle verilmiştir. tablo, boyutlarının büyüklüğü nedeniyle zamanında kenarlarından kesilerek müzeye sokulabilmiş ve bu nedenle en az iki figür feda edilmiştir..
  • rembrandt resmi.
    teknoloji sayesinde o resmi daha yakından tanıma fırsatı buluyoruz.
    resmin dijitaldeki toplam piksel sayısı 44 milyar 804 milyon 687 bin 500’dür.
    buradan bakabilirsiniz.
    http://hyper-resolution.org/…5_vis_20-um_2019-12-21
  • rijksmuseum'da sergilenmekte olan rembrandt eseri. sanat tarihindeki en etkileyici grup portrelerinden biri olarak kabul edilir. resmin merkezinde yer alan teğmen frans banninck cocq ve başçavuş willem van ruytenburch ilk olarak dikkat çekse de arkasında kalan diğer muhafızların detaylı berraklığı akılda kalıcıdır. oldukça karanlık atmosfere sahip olan resmin sağ tarafındaki pencereden gelen aydınlık resimdeki tek ışık kaynağıdır. bu, rembrandt'ın kendine ait olan ve sık sık baş vurduğu clair obscur tekniğidir. dramatik etkisi yadsınamaz. tablonun boyutu ise oldukça büyüktür ve bu da kendinizi figürlerin yanında hissetmenizi sağlar. muhafızların canlı yüz ifadeleri, hareketleri ve kıyafetleri ayrıntılı bir şekilde resmedilmiştir. resmin sağ üst köşesinde yer alan çocuk figürü ise rembrandt'ın kendisi olduğuna inanılan bir imge olarak yorumlanır. hakkında türlü rivayetler mevcuttur. ama sanatçının asıl ustalığı tablonun boş bıraktığı alanlardır ki rembrandt bu konunun en büyük üstadıdır bana göre.
  • "gece devriyesi rembrandt'ın en ünlü resmi için berbat bir başlıktır. amsterdam milisleri şehri gece korumazdı. o yaşarken resim the company of frans banning cocq (yüzbaşı frans banning cocq'un birliği) adıyla biliniyordu. ismi değiştirmeye ne gerek vardı öyleyse? 19. yy'a varıldığında resmin zaten koyu olan gölgeleri, sararan vernik ve yüzyılların kirinden oluşan katlar altında kararmıştı. izleyiciler sahneyi gece geçiyor diye yorumladılar ve esere bugünkü adını verdiler. "
    (bkz: büyük sanatçıların gizli hayatları)
  • rembrandt'ın yaptığı en ünlü tablolardan biridir fakat bu muhteşem tablo o dönem hak ettiği değeri görememişti. (beğenilmeme sebebi bazı figürlerin diğerlerinden daha belirgin olmasıdır.) yaptıranlar hepimiz aynı parayı verdik ancak resimde bazılarımız daha belirgin demiştir.
    bu ne biçim resim diyerek beğenmemiştir. ancak "gece devriyesi" ressamın en harika resimlerinden biridir. ışık gölge tekniğini öyle bir kullanmıştır ki insanın baktıkça bakası gelir.
  • öncelikle (bkz: devriye/#8695586)

    jandarmalara özgü bir durumdur. akşam 11'den sabahın 7'sine kadar o köy senin bu mahalle benim, o ihbar senin bu mıntıka benim gezmektir.
    normalde gece devriyesi yapan askerler gün içinde istirahatli olmalıdırsa da "ülen sen de askerlik mi yapıyo'n?" denen bazı turizm jandarma karakolu mensupları günde 3-4 saat uyku pahasına tüm günlerini devriyeyle geçirebilmektedir.
    sıcaklığın 38'e vurduğu bu güzide yerlerde gece devriyesi olmak, her gün terlemekten yarım litre su kaybeden bu fukaralar için bir tercih sebebi dahi olabilmektedir.
  • https://youtu.be/tm7bori8gi0
    çok hoşuma gitti. tablonun kendisi kadar ihtişamlı ve güzel olmuş
  • rembrandt harmenszoon van rijn ve "gece devriyesi" ya da "yüzbaşı franz banning cocq ve milis birliği" (1642) eseri

    görsel

    ekran aydınlığınızı arttırın çünkü bu tabloda çok çarpıcı noktalar bulunmakta...

    öncelikle tablo ve yapıldığı yüzyıl ile ilgili biraz bilgi verelim. rembrant'ın bir grup portresi olan bu tablo, amsterdam'daki rijksmuseum'da sergilenmektedir ve 17.yy.'da yaşayan almanlar için çok değerlidir. resim, amsterdam'da bulunan sivil bir grubu resmetmiştir. resimde bir grup elit vatandaşa bakmaktayız. resimdeki milisler, askerler, o dönemde daha çok törenlerle ilgilenirlerdi ve milisler vatandaşın gururunu simgelerdi. bilinen kaynaklara göre bu askeri gruba üye olmak için para ödemek gerekiyordu. işte bu yüzden "bir grup elit vatandaş"tırlar. tablonun bulunduğu salonda birçok askeri tablo bulunmakta fakat bu eser kendini en öteden bile belli etmektedir... tablo, askeri birliğin koridoruna asılırken kesilerek asılmıştır. eser, üst tarafını ve kenarlarını kaybetmekle beraber merkezi kaymaya uğramıştır. soldan iki kişinin ve üst taraftan bir alanın eksik olmasından dolayı okunması biraz zor bir resimdir.

    komutan franz banning cocq ve yardımcı willem van ruytenburg tablonun en önünde yerlerini almışlardır. komutan cocq, askeri birliğin ayaklanması için yardımcısı ruytenburg'a emirler veriyor gibi.

    komutan ve yardımcısının üzerindeki ışığı fark ettiniz mi?
    normalde bu tür portrelerde ışık eşit derecede dağıtılır. fakat rembrant, bu eserde ışık açısını iki kişinin üzerinde tutmuştur. ışığın bu iki insanın üzerinde tutulması, onların arka plandaki herkesten daha önemli kılmıştır. komutanın eline bakın.

    görsel

    yardımcısının üzerine düşen gölgesine dikkatinizi verin. yardımcısının beyazlar içerisindeki elbisesinin üzerine siyaha yakın bir renkle bozmakta. komutanın eli de karanlıklar içinden uzanmakta... ışık ve gölge oyunlarının yoğunlukla kullanıldığı bu eser, olması gereken grup portrelerinin anarşisi gibi doğmuştur. işte bu yüzden "gece devriyesi" bir grup portresi gibi değildir... mesela bu grup portresine bakınız ve gece devriyesiyle karşılaştırınız:

    görsel ,

    fark çok net öyle değil mi? karşılaştırma yaptığınızda gece devriyesinde'ki karmaşayı fark etmişsinizdir. özellikle askerlerin ellerindeki mızrakların duruş şekli:
    görsel
    bu karmaşa ve hareketler bize eserde bir olay örgüsü olduğunu gösteriyor. mesela sol tarafta silah dolduran birini görüyoruz:
    görsel
    ya da komutan ile yardımcısının arasında duran adamın silahından çıkan dumanın, komutan yardımcısının şapkasının tüyleri arasında gezdiğini görüyoruz:
    görsel
    yardımcının hemen sağında da bir adam kullanılmış namludaki baruta üflüyor:
    görsel
    sağ köşede davul çalan biri ve aşağısında da sanki koşan bir köpek var:
    görsel

    en çarpıcı olan detaya geldik... kendini öne atmış olan kız çocuğu:
    görsel
    dikkatinizi iyi verirseniz o kız çocuğunun arkasında bir kız çocuğu daha olduğunu görebilirsiniz. öndeki kızın beyaz elbisesi ve belinde de ölü bir tavuk bağlı. aslında o tavuk, askeri grubun sembolüdür.

    yukarıda bir kalkan görebiliriz. bu kalkan resimdekilerin öldükten sonra isimlerinin yazıldığı kalkandır.
    görsel

    tablonun ismi aslında tablonun önünde yer alan ışıklar içindeki komutanın adını taşıyordu "komutan franz banning cocq'nun komutasındaki ikinci bölge milis birliği". resim kararmaya başlayınca yeni ismini alır. tablonun hareketliliği sanki bizimle konuşuyor gibi bir izlenim bırakmıştır. bu resim sayesinde tablonun çizildiği yüzyılda neler yaşandığını hissedebiliyoruz...
hesabın var mı? giriş yap