• silindir içinde düşük yüklerde kademeli, yüksek yüklerde homojen dolgunun oluşturulduğu motor teknolojisi. kademeli dolguda yakıt piston üst ölü noktaya gelirken yani düşük avansla -dizel motorlardaki gibi- silindir içine yerleştirilmiş bir enjektörden verilir. gaz kelebeği volümetrik verimin yükseltilmesi ve vakum kayıplarının azaltılması için tam açıktır. kıvılcım çakıldığında buji önünde zengin silindir cidarına yakın yerlerde ise hava bulunur. yanma sırasında cidar yakınlarında bulunan hava izolasyon görevi görür ve ısının cidarlardan sızmasını önleyerek üretilen enerjinin tam olarak piston başına verilmesini sağlar. hava fazlalık katsayısı birden büyüktür.

    motor yükü arttığında piston alt ölü noktadayken yakıt püskürtülür. gaz kelebeği karışımın zengin olmasını sağlamak için tam açık değildir. piston üst ölü noktaya çıkana kadar homojen bir karışım oluşturulur. hava fazlalık katsayısı birden küçük olduğu için yanma sonucu kademeli stratejiden daha fazla enerji elde edilir ve motorun güç gereksinimi karşılanır. termodinamik ve vakum kayıplar kademeliye stratejiye göre daha yüksek olduğundan yakıt sarfiyatı daha fazladır.

    klasıik sübap arkası püskürtmeye(port fuel injection-pfi) göre düşük motor yüklerinde %23 e kadar verimli ve emisyonlar açısından daha çevrecidir. sistem pfi'a göre çok daha yüksek basınç altında çalıştığından maliyeti daha yüksektir.
  • "herkesi baris icinde yonetecegiz, butun dunyayi birlestirecegiz" tandansli hareket eden, red alert'dan da bildigimiz kadariyla sovyetler birligi'nin, tam olarak ideolojik olarak olmasa da, gucunun, ulastigi mertebenin ve herkesi tek bir cati altinda birlestirme ideolojisinin takipcileri olan brotherhood of nod'in onunde duran birlik.

    yapi itibariyle "butun devletler kendi baslarina yonetilirler, demokrasi hakimdir" dusuncesi ile hareket etseler, ve brotherhood of nod'in gerilla taktikleri kullanarak butun dunyayi birlestirme ideolojilerine karsi hareket etseler dahi, kendi caplarinda da bir kuresellesme hareketi olarak dogmus olmalari, baslarinda amerika, ingiltere ve almanya gibi guclerin bulunmasi da bir ilginctir.

    uniteleri cok agirdir, yuksek endustri urunudur. zira birligin uyeleri olan ulkeler de endustriyel bakimdan cok gucludurler ve bu tur silahlari yapma kapasitesine sahiptirler. bir mammoth tank olsun, bir orca olsun, onlarin ellerinden cikmis saheserlerdir. bir gorev icin yaratilmis birliklerden cok, tam guc ile yol alip karsilarina cikan butun engelleri bu brut guc ile yoketmeyi amaclarlar.

    siviller ile daha bir barisik olduklari kesindir. piyadelerini apcler araciligi ile savas alanina tasirlar, nispeten daha uzun omurlu ve daha iyi uretilmis humveeler kullanirlar, ve mrls sistemleri muthistir.

    brotherhood of nod'dan farklari, yuksek teknolojileri degil, yuksek endustriyel kapasiteleridir. o yuzden tanklari ufak degil, medium tank olarak anilir. bir ideoloji arkasina siginmazlar (temple of nod gibi dini bir ismi olan bir bina yoktur mesela, veya hand of nod gibi tamamen propaganda maksatli, guc gosterisi babinda heykelvari binalari da yoktur).

    endustriyel guclerinin bir getirisi olan ion cannon teknolojisi ile tozu dumana kattiklari gibi, aslinda butun yerkureye de bir nevi hakim olduklarini gosterirler. ayni zamanda yine imkanlarindan dolayi, hasar gormus araclari tamir edebilecek kapasitededirler. tam bir duzenli ordudurlar yani bir nevi.

    tiberian sun'da ise titan, hovercraft gibi uniteler ile daha cok teknolojiye yonelik olduklari, teknoloji ile endustriyi birlestirdikleri gosterilmektedir, ancak "mech" ve "hovercraft" gibi, ordu teknolojilerine merakli kitlelerin halen daha "savasta acaba kullanisli midirlar?" sorusuna yanit aradiklari seylerin eklenmis olmasi buyuk bir eksidir.
  • graphics device interface.. windows'ta eskiden beri varolan ve ekrana cizmekle yukumlu birimin adi.. daha sonra buna directdraw isminde karde$ geldi.
  • migros marketler zincirinde "gördüğünüze inanın" sloganıyla satışa sunulan indirimli ürünlerin kısaltması.
  • ilk olarak mitsubishi'nin kullandığı teknoloji. 1.8 gdi motorlu mitsubishi carisma'lar dönemine göre hem yüksek bir performans hem de nispeten düşük bir yakıt tüketimi sunuyorlardı.

    daha sonraları mitsubishi bu teknolojiyi bıraktı. mivec'e yoğunlaştı. o dönem mitsubishi'nin eski kalıplarından ve motorlarından yeni yeni araçlar türeten*** hyundai bu gdi teknolojisi üzerine iyice yoğunlaştı ve 1.6 gdi, 1.6 t-gdi, 1.0 t-gdi gibi yeni teknolojiler çıkarttı. ancak mitsubishi'nin yakıt tüketimi başarısını hala yakalayamadılar zira mitsu'nun motorları oldukça verimliyken hyundai'nin motorları hayvan gibi benzin yakmaktadırlar. hatta hyundai'nin dizel motoru crdi'nin bile kökeni mitsubishi'nin eski dizelleridir ve bu sebeple muadillerine göre biraz fazla yakmakta, ancak fazla güç vermektedirler.

    hem gdi* hem de mivec* kullanan birisi olarak rahatlıkla diyebilirim ki, hyundai'nin motor yapmayı öğrenmesi gerekiyor. güvenlikte, tasarımda, kalitede sınıf atladılar eyvallah. şimdi sırada motor var.

    edit: imla.
  • doğrudan yakıt enjeksiyonu. eskiden sadece dizel otolarda bulunan özellik
  • global defence initiative miydi neydi. hav ve deniz kuvvetleri iyi yer kuvvetleri zayif (bkz: tiberian sun)
  • (bkz: command and conquer)
    (bkz: gui)
  • gunumuzde microsoft tarafindan gdi plus ile replace edilmi$ api..
hesabın var mı? giriş yap