• güneş sistemi'ndeki en büyük doğal uydu unvanını taşıyan ganymede, buzla kaplı yüzeyinin altında tuzlu bir yeraltı okyanusu sakladığı sanılan son derece ilginç bir gök cismi. büyüklüğü ve manyetik alanının olması bakımından güneş sisteminde bilinen tek doğal uydu.

    jüpiter'i ve uydularını araştırmakla görevli juno uzay aracı, ganymede'e bin kilometre yaklaşarak, araca monte edilmiş ileri teknoloji kamera ile uydunun çarpıcı siyah beyaz .. görüntülerini kaydetti.

    uyduya ilk yakın geçişi, 2000 yılında jüpiterin etrafında dönen galileo uzay aracı yapmıştı. ..
    kaynak: ve daha fazla bilgi için
    1-.
    2- ..
    edit: kaynak eklendi.

    edit2: hatalı yazılmış bir kelime düzeltildi. invalid'e teşekkürler.

    ek: uyduyla ilgili yeni bir haber yakaladım.

    nasa, juno uzay aracının ganymede'e yaptığı yakın geçişlerde kaydettiği görüntülerden hazırladığı animasyonlarda,
    izleyicileri juno'nun pilot koltuğuna oturtup güneş sistemi'nin en büyük gezegeni jüpiter ve uydusu ganymede'de kozmik gezintiye çıkarıyor. 14 temmuzda yayınlanan videoda uzay aracını sanki siz kullanıyorsunuz.izleyin.
  • ilk kez kuzey kutbunun fotoğrafı çekilen jüpiter'in ve güneş sisteminin en büyük uydusu.

    ganymede ayrıca güneş sisteminde kendi manyetosferine sahip tek uydudur.
  • sol sisteminin en islak kuresidir ganymede. dunyadan daha cok su barindirir. yuzeyinin hemen hemen yarisinin su ile kapli olddugu dusunulmektedir.

    sol sisteminde bu anlamda ilk sirayi almasiyla birlikte ardindan titan, callisto, europa ve dünya gelir. bir an olsun orada bulunmak icin neler verilmez ki.
  • ganymede, güneş sistemi’nin en büyük gezegeni olan gaz devi jüpiter’in en büyük uydusu ve ayrıca güneş sistemi’nin de bilinen en büyük uydusudur.
  • jupiter'in uydusu ve o uydunun adını aldığı yunan mitolojisindan bir tanrı.

    ganymede, yunan mitolojisiğnde, truva kralı tros'un (ya da laomedon'un) oğlu. sıra dışı güzelliği nedeniyle ya tanrılar ya da zeus tarafından kartal kılığına sokularak ya da bir girit anlatısına göre minos tarafından bardak taşıyıcısı olarak hizmet etmesi için götürülmüştür. buna karşılık zeus, ganymede'nin babasına ölümsüz atlardan oluşan bir damızlık (ya da altın bir asma) vermiştir...

    mitin en eski biçimlerinde erotik bir içerik yoktur, ancak m.ö. 5. yüzyılda ganymede'yi kaçıranın ona karşı eşcinsel bir tutku beslediğine inanılırdı; ganymede'nin kaçırılması 5. yüzyıl attika vazolarında popüler bir konuydu. ingilizce catamite kelimesi, isminin popüler latince formundan türetilmiştir. daha sonra kova takımyıldızı ile özdeşleştirilmiştir.

    ganymede, jüpiter'in uydularının ve güneş sistemindeki tüm uyduların en büyüğü. galile uydularından biri olup, 1610 yılında italyan astronom galileo tarafından keşfedilmiştir. muhtemelen aynı yıl bağımsız olarak alman astronom simon marius tarafından da keşfedilmiş ve ona yunan mitolojisindeki ganymede'nin adını vermiştir.

    ganymede'nin çapı yaklaşık 5,270 km'dir ve bu da onu merkür gezegeninden daha büyük yapar. jüpiter'in yörüngesinde 1.070.000 km mesafede dönmektedir. ganymede'nin cm küp başına 1,93 gramlık nispeten düşük yoğunluğu, bileşiminin kütle olarak kabaca yarı kaya ve yarı su buzu olduğunu gösterir. uzay aracının yerçekimi alanıyla ilgili incelemeleri, iç kısmın, yaklaşık 700 km kalınlığında bir buz tabakasıyla sarılmış kayalık bir alt manto ile çevrili 1.500 km yarıçaplı yoğun, demir açısından zengin bir çekirdekten oluştuğunu ortaya koymaktadır. demir çekirdek dünya'nınkinin yüzde 1'i kadar güçlü bir manyetik alan üretir. buz tabakasının üzerinde muhtemelen 100 km derinliğinde bir yeraltı okyanusu bulunmaktadır. uydunun en üst katmanı yaklaşık 150 km kalınlığında buzlu bir kabuktur.

    ganymede 1979 yılında voyager 1 ve voyager 2 uzay araçları ve 1990'ların ortalarından itibaren galileo yörünge aracı tarafından yakın mesafeden gözlemlenmiştir. daha önce, su buzuna ek olarak, ganymede'in dünya'dan spektroskopik gözlemleri buzda hapsolmuş moleküler oksijen ve ozon tespit etmişti. galileo'nun aletleri tarafından elde edilen spektrumlar, killere benzeyen hidratmineraller; katı karbondioksit; muhtemelen fotokimyasal reaksiyonlarla buzdan üretilen hidrojen peroksit izleri; bazıları jüpiter'in volkanik olarak aktif uydusu ıo'dan gelmiş olabilecek sülfür bileşikleri ve çarpan kuyruklu yıldızlar tarafından biriktirilmiş olabilecek organik materyal için kanıtlar gösterdi. kutup bölgeleri hafifçe taze buzla kaplıdır ve uydunun manyetik alan çizgilerini takip eden atom altı parçacıkların ürettiği titreşen auroralarla taçlandırılmıştır. (ganymede manyetik alana sahip tek güneş sistemi uydusudur).

    yüzey, biri karanlık diğeri parlak olmak üzere iki temel arazi tipinden oluşur. karanlık arazi, parlak arazi bantlarıyla ayrılan geniş, kabaca çokgen bölgelerde bulunur. her iki arazide de çarpma kraterleri vardır. kraterlerin yoğunluğu karanlık arazide daha fazladır, bu da iki türden daha eski olduğunu gösterir. ganymede'deki belirli bir çaptaki kraterler genellikle ay veya merkür gibi kayalık cisimlerdeki benzer büyüklükteki kraterlerden çok daha sığdır, bu da buzlu kabuğun soğuk viskoz akışı yoluyla kısmen dolmuş olduklarını düşündürmektedir.

    parlak arazi, uzun dar oluklardan oluşan karmaşık desenlerle kaplıdır. oluklar tipik olarak birkaç yüz metre derinliğinde ve yüzlerce kilometre genişliğinde olabilir. genellikle paralel setler halinde uzanırlar ve bitişik oluklar yaklaşık 5-10 km aralıklarla yerleştirilmiştir. oluklardaki parlak arazi, muhtemelen içten üretilen gerilimlerin kabuğu bozduğu ve kırdığı bir tektonik aktivite döneminde oluşmuştur. bu faaliyetin tam olarak ne zaman gerçekleştiği bilinmemektedir, ancak parlak arazideki kraterlerin yoğunluğu bunun ganymede'nin tarihinin erken dönemlerinde olduğunu göstermektedir. bu tarih, bugün gözlemlenen metalik çekirdek ve kaya ve buz katmanlarına iç farklılaşmayı üretmek için bazı yoğun iç ısınmayı içermiş olmalıdır. gerekli enerji kaynağı için mevcut en iyi hipotez, jüpiter'in yerçekimi alanı tarafından yönlendirilen bir tür gelgit ısınmasıdır.
  • jüpiter'in yörüngesinde dönen juno uzay aracının radyo sinyalleri aldığı jüpiter uydusu.
    kaynak
  • jüpiter'in ve aynı zamanda güneş sistemi'nin en büyük uydusudur. yine güneş sistemi'nin en büyük dokuzuncu cismidir.
  • büyük kütlesine rağmen, hatta merkür gezegeninden de büyük kütlesine rağmen neden astroloji denen saçma salak inanç sisteminde yer bulamadığını merak ettiğim devasa uydu.

    edit: kütle değil hacim olacak o.
  • (bkz: ganimet)
  • güneş sistemi'ndeki yaşanabilir uydulardan biri olan, jüpiter'in doğal uydularından biri. güneş sistemi'ndeki en büyük uydu ve ikinci en yüksek kütleye sahip. yüzeyi su buzu ile kaplı ve alt yüzeyinde bir sıvı su tabakası var. radyasyon europa ve ıo'da daha kötü olsa da, bu uyduda da asıl sorun radyasyon. gelecekte ganymede'de koloni kurmaya giden olursa, önemli ölçüde radyasyon korumasına ihtiyacı olacak.

    https://www.quora.com/…ble-moon-in-our-solar-system
hesabın var mı? giriş yap