• ukala bi ekşi yazarı.
  • mevlana'nın mesnevisinin 24. beyitinde adı eflatunla geçen şahıs.
  • bu adda bir ecza deposu da bulunmaktadır. stokçu ipna.

    http://www.galenozecza.com.tr/
  • yunan imparator marcus aurelius'un kolerasını şarap ve biber ile tedavi eden ünlü yunan doktoru
  • tam adıyla cladius galen. eski roma döneminin bu ünlü hekimi tıp, eczalık, anatomi, felsefe alanlarına katkılarıyla tanınmış, hipokrat ekolünü sistematize etmeye çalışmıştır. hastalarında kullandığı, kendisinin bulduğu ve formüle ilaçlar galenik preparatlar ismiyle bilinmektedir. bu anlamdaki çalışmalarından ötürü eczacılığın babası olarak kabul edilir. özellikle insan anatomisini kavrayabilmek üzere çok çeşitli hayvanlar (maymun, domuz vb) üzerinde viviseksiyon ve disseksiyon çalışmaları yapmış, bunlarda gördüğü oluşumları insanlar için uyarlamaya uğraştığı için (çünkü o dönemlerde insan anatomisini incelemek yasaktı ve bu yüzden galen hayvanlar üzerinde anatomik çalışmalar yapmak zorunda kalmıştı) hatalı bilgileri doğruymuş gibi kabul etmiş, bu yanlışlar ancak rönesansla birlikte insan anatomisi üzerindeki çalışmaların başlaması ve özellikle de andreas vesalius’un bu yöndeki karşılaştırmalı incelemeleri sonucunda ortaya çıkarılmıştır.
  • milattan sonra 161 yılında roma'ya gitmiş ve doktorluk hayatının tamamını orada geçirmiştir. galenos'un tıp alanında yaptığı çalışmalar, orta çağ boyunca avrupa'da ve arap dünyası'nda etkili olmuştur. insan vücudunun fiziksel yapısı ve işlevleri konusunda çalışmalar yapmıştır. o dönemde kadavralar üzerinde çalışma yapmak yasak olduğundan, domuz ve maymun ölülerinden yararlanmıştır.

    insan ve hayvan anatomileri arasındaki farklar nedeni ile, galenos'un çalışmaları oldukça yanlış bilgiler içeriyordu ve bu yanlışlar 16. yüzyılda yaşayan vesalius'a dek doğru kabul edildi. kalbe kan taşıyan toplardamarların vücudun sağ tarafında, atardamarların ise vücudun sol tarafında olduğunun düşünülmesi, bu doğru sanılan yanlışlardandır.

    kaynak: scientists from archimedes to einstein.
  • eczacılık tanrısı. kendisi 5 yıllık eğitimi savunmuş ve diplomasını asla kiralamamıştır.
  • antik yunan uygarlığının en önemli hekimlerindendir. islam dünyasında calinus olarak bilinir.
    hazin bir sözü;
    “bir katırın kuyruğu altında sinek olmaya razıyım, yeter ki dünyada kalayım”

    ey bütün hastalıklarımızın hekimi;
    ey bizim kibir ve azametimizin ilacı, ey bizim eflatunumuz;
    ey bizim calinus’umuz...

    mesnevi-1/24
  • onun keşfettiği şifalı bitkileri bugünlerde japon bir bilim kadını, yemek haline getirerek antalya'da açtığı bir restoranda müşterilerin hizmetine sunmuş.
  • “hastaya, neye alışkınsa onu ver! aykırı olan şeylerden zahmet çeker. onun için, hastalığının ilacını da alıştığı şeylerde aramalısın!”
hesabın var mı? giriş yap