• sokakta gördüğünüz her yüz kişiden birinin bile ne olduğunu bilmediği yapı. içinde yaşadığı evreni tanımayacak kadar zavallı bir hayatı var milletin.
  • şarkıya radyoda denk geldim. o kadar tofaş tayfaya yönelik ezgileri, klibi, sözleri var ki dinlerken bile hayali tofaşçılardan laf yedim swh
  • evrende değişik türleri olan büyük yıldız takımları. iki kollu, sarmal, düzensiz gibi çeşitli tipleri bulunur.

    merkezlerinde milyarlarca güneş kütlesinde devasa karadelikler bulunur. aynı şekilde bir galaksinin yoğunluğu dıştan içe doğru artar. örneğin samanyolunda bulunduğumuz bölgede en yakın yıldızlar arası mesafe 3-4 ışıkyılı iken merkezde 0,1 ışıkyılına kadar düşer. dolayısı ile galaksi merkezinde yıldızların kısır bir annedir, gezegenlerinin olmadığı düşünülür.

    galaksiler birbirlerinden edwin hubble'ın bulduğu özel bir denklem ile uzaklaşırlar. bu denklemde yıldızlar arasında mesafe 1 kadar artınca galaksiler 2 kat kadar hızla uzaklaşma eğilimi gösterir . fakat bizim galaksimiz, kendisinden 2 kat büyük olan andromeda ile 3 milyar yıl sonra birleşip süper galaksi olmak üzeredir; şu an birbirlerine yaklaşma hızları ise 500 000 km / saat olduğu tahmin ediliyor.

    büyük galaksilerin uydu adı verilen galaksileri bulunur ki bunlar aslında büyük yıldız kümeleridir. örneğin samanyolunun macellan adında büyük bir uydu galaksisi bulunur.
  • http://www.cosmotography.com/…ubaru_deep_field.html

    yukarıdaki fotoğrafın tümü, yanlış anlamadıysam gökyüzünde dolunayın kapladığından daha ufak bir alanı temsil ediyor. görülenlerin muhtemelen hepsi birer galaksi.

    (bkz: ultra deep field)
  • bizim galaksimiz olan "samanyolu galaksisinde" milyarlarca yıldız (en az onun birkaç katı gezegen) ayrıca samanyolu galaksisine benzer irili ufaklı 100 milyardan fazla galaksi olduğunu öğrendiğimde ürpermedim desem yalan olur.

    insanoğlunun fiilen gidebildiği mesafenin "ay" kadar olduğu gerçeği kafama dank edince de bu ürpertim daha da arttı.

    velhasıl kelam bırakın "galaksimizi" keşfetmeyi bizi kendi güneş sistemimizin haricine taşıyabilecek teknolojiyi geliştirebilirsek ne mutlu bize.
  • ışık saçan dev kütleli plazma küreleri etrafında dönen yoğunlaşıp soğumuş kıyasla daha küçük gaz topaklarının bulunduğu, bununla birlikte söz konusu dev plazma kürelerinin ise dev gaz bulutları ve milyonlarca arkadaşıyla beraber hiç ışık saçmayan hayvani derecede büyük banyo giderine benzeyen deliğin etrafında dönüp vakti gelince de nalları diktiği saçma sapan bir oluşum.
  • yıldızlar,çoğunlukla galaksileri oluşturan kümeler ve gevşek gruplar halinde bulunurlar,çok nadir olarak tek başlarına bulunabilirler.galaksilerin de çoğu sarmal ya da elips biçimindedir.sarmal galaksiler,evrendeki çoğu yıldızın doğum yeridir.

    sarmal galaksiler,içlerindeki yıldızlar farkedilmeyip yalnızca bulanık ışık lekeleri olarak göüldüklerinden önceleri bulutsu olarak biliniyorlardı.edwin hubble,en yakın sarmal galaksilerin bile bizden çok uzakta olduğu sonucuna vardı.(en yakın sarmal galaksi,walter baade'nin 750 kiloparsek ya da 2 milyon ışık yılı uzakta olduğunu hesaplayabildiği andromeda galaksisi'dir.) sarmal galaksilerin ''ada evrenler'',boyutları samanyolu ile karşılaştırılabilecek yıldız sistemleri olduğu açık bir şekilde anlaşıldı.20.yüzyılın ilk çeyreğinde galaksilerin biçimlerine göre sınıflandırılabileceği ortaya çıktı.bazıları sarmal bir yapı gösterirken diğerleri görünüş olarak belirgin bir özelllik sergilemekten uzaktı.hubble galaksilerin yapılarını temel alan ve bugün de kullandığımız bir sınıflandırma yöntemi geliştirdi.(sarmal galaksiler,kolların görünüşüne ve çekirdeğinin büyüklüğüne göre sınıflandırılır.)
    *sa türü:çekirdek büyük,kollar çekirdeğe sıkıca sarılmış.
    *sb türü:kollar daha gevşek,çekirdek küçük.(samanyolu'nun da andromeda gibi sb türü olduğu düşünülmekte.)
    *sc türü:kollar çok gevşek,çekirdek çok küçük.
    şurada görebilirsiniz
    bunların dışında çubuklu sarmallar sba,sbb,sbc;elips biçimli galaksilerse e0,e2,e6,s0 gibi türlere ayrılır.

    *bilinen en büyük galaksiler elips biçiminde olanlardır.m87gibi dev elips galaksilerin hem kütleleri,hem ışıma güçleri samanyolu'ndan yaklaşık 10 kat fazladır.
    *mercek biçimli denilen s0 türü galaksiler,çekirdeği ve diski olan ama yıldızlararası gaz ve toz barındırmayan ara bir türün örneğidir.
    *düzensiz galaksilerse elips,sarmal ya da s0 türü olarak sınıflandırılamayan her şeyi kapsar.bu galaksilerde önemli miktarda gaz ve toz bulunduğu gibi şiddetle süregelen bir yıldız oluşum süreci de yer alır.
    (bkz: macellan bulutları)
  • klibi için 200 tl harcanan parça. kişi başı 50 liradan üç kız bir de videoyu çeken kişi günlük yat turu almış. 2020 yılında hala klip çekim mantığı kamerayı alalım denizde ya da deniz kenarı bir yer bulalım. neden? otel tanıtım filmi mi çekiliyor, şarkıya klip mi çekiliyor belli değil.

    onu geçtim. klip çekilirken bir kişi bile direktif vermez mi kıza? o kollar, eller ne öyle olmuyor o hareketleri yapma diye. gidin dansçı kiralayın kareografi çalışın demiyorum. ama yarın klip çekeceğiz deyip de klip çekmeye gitmeyin.

    gerçi adamlara 200 tl bütçe verdiyse yapım şirketi adamlar da yat turu yapıp gelmiştir. o konuda onlara da kızamıyorum. bu işler biraz da bütçe işi.
  • evrenin görebildiğimiz kısmındaki galaksi sayısının 300 milyar civarında olduğu gibi bir yanılgı mevcut.

    bu bilgi bir dereceye kadar doğru, çünkü samanyolu ayarındaki (her biri 50 milyar ile 1 trilyon arası yıldız içeren) sarmal ve eliptik galaksilerin sayısını 300-350 milyar arasında tahmin ediyoruz. buna karşın, evrende daha mütevazı, cüce galaksi olarak nitelenen ve her biri birkaç milyon ile 10-15 milyar arası yıldız barındıran çok daha fazla sayıda galaksi mevcut. bunların sayısının ise 7-8 trilyon arasında olduğunu biliyoruz.
  • milyonlarca yildizdan, yildiz kumelerinden olu$mu$ bagimsiz uzay adasi.
hesabın var mı? giriş yap