• " japonya ve bati ulkeleri ayni gokyuzu altinda ve ayni toprak uzerinde uzaniyor. ayni gunesle isiniyor ve insana ait duygular tum insanlarda ayni... o halde ingiltere ve amerikan savas gemilerinden hakkimiz adina korkmamiz icin bir neden yok. kendisine karsi butun dunya ayaklanip, dusman olsa bile, bir ulke kendi bagimsizlik ve hurriyeti icin verecegi savastan korkmamalidir!" diyen japon yazardir kendileri.
  • japon yazar, eğitimci, tercüman, girişimci ve politik teorisyen. keio üniversitesi'nin kurucusu. 1835-1901 yılları arasında yaşamıştır.

    güçsüz ve fakir bir samurai ailesinin mensubu olarak doğan yukichi, geleneksel anlamda eğitim gördükten sonra, 19 yaşında, o sırada ailenin reisi konumunda olan ağabeyinin teşvikiyle hollandaca öğrenmek üzere hollandalı tüccarların yerleştiği nagasaki'ye gitti. ağabeyi böylece onun avrupa silahları üzerine bilgi edinebileceğini düşünmüştü. nagasaki'de uzun süre kalamayan, ama hollandaca konusunda kısa sürede ilerleme kaydeden yukichi, zeki bir genç olarak, giderek batıdan etkilenerek yabancı diller ve batı kültürü üzerine daha çok bilgi edinmeye yöneldi. özellikle japonya'nın limanlarını amerikan ve avrupa gemilerine açmasından sonra temas noktalarından biri olan kanagawa'ya giderek bu konudaki merakını gidermeye çalıştı, bu arada avrupalıların çoğunun hollandaca'dan çok ingilizce konuştuğunun farkına varıp ingilizce öğrenmeye yöneldi.

    yukichi, dil konusundaki ve diğer kültürel birikimi sayesinde 1860'ta abd'ye, 1862'de avrupa'ya giden japon elçilik heyetlerine katıldı ve geniş gözlem yapma imkanı buldu. özellikle avrupa seyahatinde heyet çok sayıda ülkeyi ziyaret etti. gözlemlerini japonların kolay anlayabileceği bir dille eserlere dönüştürdü, dolayısıyla eserleri kısa zamanda "best seller"lar oldu.

    hollandaca öğretimi amaçlı kurduğu okulu, giderek bir batı üzerine çalışmalar okuluna, 1890'da da bir üniversiteye dönüştü. yukichi, 1901'de saygın bir eğitimci ve kültür adamı olarak öldü. halkına yeni düşünme stillerini öğretmek , batıyı tanımak/tanıtmak ve eğitim düzeyini yükseltmek için uğraşmıştır. batı emperyalizminden böylece uzak kalınabileceğini düşünmüştür. özellikle otobiyografisi ve gezileri hakkındaki eserleri, dönemi hakkında kıymetli kaynaklardır.
  • japonya'nın voltaire'i olarak bilinir.
  • milleti adına yaptığı özeleştiri japon kültürünün anlaşılması açısından güzel.
    japon kültürü her daim çin kültürünün hegomonyasında kaldığı, çinin her daim domine eden taraf olduğunu ifade edişi. hatta çin’in bile kültür üzerine uğraşılarının yanlış olduğunu ifade etmesi realist yaklaşımlardı.
    çin’i reddetmeyen bir japonya uygar olamayacaktı.
  • en değerli japon parası olan 10.000 yen üzerinde resmi vardır.
hesabın var mı? giriş yap