• kral mern gardener ile loren lannister'ın güçlerini birleştirip 55.000 kişilik birleşik bir orduyla aegon i targaryen'in 11.000 kişilik ordusuna karşı koymaya çalıştığı olay. bu savaşta aegon ilk ve tek kez 3 ejderhasını da serbest bırakmış ve 4000 kişi ejderha ateşiyle can vermiştir. ölenlerin arasında mern gardener da vardır ve bu gardener hanesinin sonu olmuştur.

    bu olay kuzeyin kralları starkların da savaşmadan diz çökmesine sebep olan önemli bir olaydır.
  • westeros istilasını, bugün king's landing olarak anılan yerden başlatan aegon the conqueror, ilk ciddi savaşında, o zamanın en güçlü kalesi olan harrenhal'ı, buranın lordu harren hoare'yi ve ailesini ejderhası balerion ile kızartmak suretiyle ele geçirmiştir. sonrasında, aegon'un kardeşi/eşi rhaenys targaryen, ejderhası maraxes ile last storm muharebesine girmiş ve storm's end'i argilac durrandon'ın elinden almıştır.

    çok önemli bu 2 kalenin düşmesi, reach ve westerlands kralları* olan, mern ıx gardener ve loren lannister'ı harekete geçirmiş ve bu iki hanedan ittifak yaparak, 5000 şövalye ve 50000 piyade/okçudan oluşan bir orduyu, aegon'a karşı mobilize etmiştir. buna karşılık, aegon, kendisine diz çöken harrenhal ve storm's end lordlarından devraldığı, 11000 kişilik bir orduyu komuta etmektedir.

    bu iki ordu, günümüzde goldroad olarak adlandırılan, kuzey reach'deki bölgede karşı karşıya gelir. jon mooton komutasındaki targaryen güçleri, rüzgarı arkalarına alacak şekilde yarım ay düzeniyle konuşlanarak, kendilerinin 5 katı büyüklüğündeki lannister + gardener ordularını karşılarlar. muharebenin başlamasıyla beraber, aegon ve iki kız kardeşi, westeros tarihinde ilk defa 3 ejderhayı birden düşman üzerine sürerler. balerion, meraxes ve vhagar, düşmanın 3 tarafını birden ateşe vererek, onları adeta bir fırına hapsederler. çok kısa sürede içerisinde ejderhalar 4000 askeri yakarak öldürmeyi ve 10bin kadarını da yaralamayı başarmıştır. lannister/gardener ordusu büyük bir panik içerisine girer ve yaklaşık 1000 kişi, ateşlerden kaçmaya çalışırken, targaryen askerleri tarafından öldürülür. muharebe sırasında toplam targaryen kaybı 100 askerin altındadır.

    loren lannister, alevlerden kaçmayı başarır ve aegon'a teslim olup, diz çöker. targaryen himayesi altına giren lannister ailesi, king of the rock ünvanını bırakarak, warden of the west ünvanını alır.

    gardener hanedanının kralı mern gardener ve bütün çocuk ve torunları, ejderhalar tarafından katledilir ve bu hanedanın sonu gelmiş olur. gardener hanesi ve reach başkenti highgarden'a giden aegon, burada vekilharç olarak bulunan harlen tyrell'den kaleyi teslim alır ve tyrell ailesini buranın hükümdarı yaparak onlara da warden of the south ünvanını verir.

    bu savaşta ölen 5000 kişinin kılıçları, blackwater rush nehri üzerinden, aegon'un ilk çıkartma yaptığı yere kurduğu aegonfort'a (daha sonra king's landing olacak) gönderilir ve iron throne üzerindeki kılıçların büyük çoğunluğu oluşturlar.

    lannister ve gardener askerlerinin hayatta kalanlarını kendi ordusuna ekleyen aegon ve kız kardeşleri, 45bin kişilik ordularıyla, kuzeye doğru hareket ederler ve burada güneye inmekte olan king of the north torrhen stark komutasındaki 30bin kişilik kuzey ordusunu karşılarlar. harrenhal ve field of fire muharebelerinde yaşananları duyan ve karşısında 3 ejderhaya eşlik eden 45bin kişilik orduyu gören torrhen stark, aegon'un önünde diz çökerek teslim olur. torrhen stark, king of the north ünvanını bırakarak warden of the north ünvanını alır ve o günden sonra diz çöken kral olarak anılır.

    * aegon, 7 krallığı birleştirip hepsine hükmetmeden önce, westeros'u 7 kral yönetmekteydi.
hesabın var mı? giriş yap