• mr. robot adlı şaheser dizinin asında başrol oyuncusu olan cihazdır.
  • ülkemizde hala yaygınlaşmamış, kapsama alanı problemi olan özellikle kapalı alanlara şuan için 2g ve 3g kapsama çözümü üreten modem büyüklüğünde bir cihazdır. kulumu kolaydır, enerji çıkışını fişe takılması ve bir ethernet kablosu ile modeminize bağlanması yeterli olacaktır. tüm veri alışverişi ve transmisyon modem üzerinden internete çıkılarak yapılmaktadır. bu sebepten operatörler için kullanışlı bir çözümdür.
    ülkemizde hala yaygınlaşmamış olması henüz operatörlerin şebekesinde optimize edilememiş olması ve btk süreçlerinin uzun olmasındandır. zira femtocell şuan yaygın olarak closed-access olarak kullanılmakta şöyle ki femtocell hizmeti verilecek abone, izin verilmesi istenen telefon numaralarını operatöre bildirir ve femtocell üzerinden sadece bu numaralar hizmet alabilir. open-access olarak kullanılması, btk tarafından baz istasyonu sınıfında kabül edildiğinden baz istasyonu kurulması sırasında btk ya yapılan başvuru,keşif, onay gibi aşamalar operatörler tarafından tercih edilmemektedir. son olarak aynı anda 16 ve 32 kullanıcı destekleyen modelleri ülkemizde kullanılmaktadır.
  • cep telefonu teknolojilerinin tamamı için geçerli olan ama 3g (3n) mobil iletişimle beraber yaygınlaşma yolunda olan küçük baz istasyonları. access point base station olarak da adlandırılıyor. özellikle küçük, kapalı alanlarda kapsama alanı yaratmak için kullanılıyor. evinizde veya iş yerinizde hızlı internet (adsl, kablonet vs.) varsa ve çevrenizde bir 3g kapsama alanı yaratmak istiyorsanız cep telefonu operatörünüze başvurup, bu cihazlardan alıp bunu gerçekleştirebiliyorsunuz, yani bir nev'i kablosuz adsl modem gibi çalışıp, size özel bir 3g kapsama alanı yaratıyor. türkiye'de yasal altyapısı ne durumda, operatörler ne düşünüyor şu anda muamma. ama operatörlerin 3g kapsama alanlarını düşük maliyetle genişletmesi ve kapasitelerini artırabilmeleri için iyi bir yol olarak gösteriliyor, ihtiyacı olanlar da operatörün kendi bölgelerinde yatırım yapmasını beklemeden 3g kapsamasına sahip oluyorlar. tabi bunlar yaygınlaşmaya başladığında duyacağımız "yan komşumda femtocell varmış, radyasyonu bana zarar veriyor" tarzındaki şikayetleri de ilgi ile izleyeceğiz herhalde.
  • şuan ki adsl wireless modemlerin çıkış gücünün 20dbm olduğu yerde kendisine mini baz istasyonu denilmesinin ağır kaçtığı, small cell solution ürünüdür. argelanın ürettiği femtonun çıkışı 17dbm dir. bu da adsl modemden bile yarı yarıya daha az çıkış gücü anlamına geliyor. kullanım alanına göre bu seviye azaltılabilinir.
    opex, capex azaltılması, data offload ve yüksek data hızına erişim gibi avantajları nedeniyle operatörler için önemli bir yere sahiptir. indoor modeller ile türkiyede metro, otel, alışveriş merkezleri ve vip lokasyonlar gibi outdoor ile kapsaması zor olan yerlerde kapsama sağlanabilinir.
    kendilerine femto, fap (femto access point), ve hnb (home nodeb) ya da feto da (bunun açıklaması yok) denilebilinir. ayrıca indoor un yanısıra outdoor femto da bulunmaktadır.
  • bu aletlerin amerika'da satilanlarinin en boktan tarafi, cihazlarda embedded gps var (bildiklerim sprint ve at&t) ve alet setup sirasinda ve degisik zamanlarda gps pozisyonunu kontrol ediyor. bu sebeple aleti turkiye ye goturup calistirabilmeniz mumkun degil. uma de ise bole bir sinirlama t-mobile tarafindan yok, tum dunyada roaming e maruz kalmadan takilabilirsiniz.
  • (bkz: femdom)
  • kucuk hucresel baz istasyonlarina verilen isim. illa bir kule dikmeye ihtiyac duymadan kullanilabiliyor bu cihazlar.
  • bir üst versiyonu fetocell'dir. her türlü telefon dinlenmesine karşı kesin çözüm.

    fettoş'la bağlaaaannn hayaaataaa:

    http://i.imgur.com/hhdkpc9.jpg
  • operatörler için baz istasyonu kurma ve işletme maliyetini ortadan kaldırdığı ve daha geniş 3g kullanımı sağlayacağı düşünüldüğü için tercih edilmesi planlanan, bununla beraber de femtocell kullanıcılarının daha uygun tarifelerle 3g (hem data hem ses) hizmeti almalarına yarayacak olan sistem.

    kabaca minik birer baz istasyonu olan bu cihazların normal baz istasyonlarından çok daha az güçle çalıştıkları için, konvansionel bazi istasyonlarından daha az zararlı olacakları söylenebilir. tabiki mobil cihazlar için de kendilerine yakın bu baz istasyonlarıyla haberleşmek için daha zayıf sinyaller yeterli olacağından daha az radyasyon yayıp daha az pil tüketeceklerini de eklemek gerekiyor.

    türkiyedeki üç gms operatörünün de bu teknoliji ile ilgili yatırmlara başladıkları biliniyor. yüksek ihtimalle 2012 içinde femtocell'in nasıl rabet göreceğini ve gms dünyasında etkilerini görmeye başlarız.
  • (bkz: uma)
hesabın var mı? giriş yap