• (bkz: aramaya inandim ama bulamadim)
    (bkz: hayretler icindeyim)

    1863 selanik dogumlu zamanin unlu ediplerindendir. zamanin istanbul basin camiasinda onemli bir yeri vardir. bir yandan da bir suru roman cevirmis, ogrenime ve tedrisata yonelik eserler vermistir. turk edebiyatinda besir fuad ile mektuplasmalari oldukca ilginc ve onemlidir. hatta fazli necip bunlari besir fuad'in olumunden sonra mektubat adi altinda yayinlamistir. cumhuriyet tarihinin en muhim ediplerinden biridir.
    ayrica sinema tarihimizde de ilklere imza atmisligi vardir. nitekim ahmet fehim ve fazlı necip’in 1919 yılında yönetmenliğini yaptığı “binnaz” adlı film, 55 lira ile dönemin en fazla hasılatını topmis filmdir.

    belli basli kitaplari soyledir.
    (bkz: tebessum)
    (bkz: cani mi masum mu)
    (bkz: dilaver)
    (bkz: dehsetler icinde)
    (bkz: kucuk hanim)
    (bkz: turk kizi)
    (bkz: kulhani enteller)
    (bkz: saraylarda mecnunlar)
  • beşir fuad'ın mektup arkadaşı.
    beşir fuad ile mektuplaşmalarında görülür ki, fazlı necip için beşir fuad bir kütüphanedir. devamlı olarak okuması için salık verir beşir fuad. şimdi hatırlayamadığım bir kitapta hiç yüz yüze gelemediklerini okumuştum. hatta beşir fuad, intiharından evvel daha bir ısrarla davet etmesine rağmen bu karşılaşma gerçekleşememiş. ne yazık.
  • necip fazıl 'la sakın karıştırmayın.
  • yazarın menfi adlı kitabı günümüz türkçesi ile sürgün adıyla işbankası kültür yayınları, türk edebiyatı klasikleri serisinin 47.kitabı olarak eylül 2020'de yayımlanmıştır. öneriririm
  • (bkz: menfi) kitabı ile 2. meşrutiyet yıllarına ışık tutan yazardır.

    kendisi selanikli olup ittihat ve terakki taraftarıdır.

    1908-1912 seneleri arasında matbuat umum müdürlüğünde( şimdiki adı iletişim başkanlığı) çalışmış, ittihat ve terakki iktidardan düşünce kendisi de tekele geçmiştir.

    aslında selanikte avukat ve öğretmenlik yaptıysa da hayatı yazarlıkla, çevirmenlikle geçmiştir.

    1932'de vefat eden yazarın cenazesi maçka kabristanına defnedilmiştir.
hesabın var mı? giriş yap