• vakti zamanında iran şahı tarafından başkan nixondan allahın emri peygamberin kavliyle istenmiş ve 79 adet alınmıştır.
    iranlı pilotla amerikalı teknisyenler tarafından güzelce eğitilmiştir.

    ama sonra iran'da rejim değişti mi,
    şah da yalan oldu mu,
    iranlı pilotlara eğitim veren amerikalı teknisyenler de meğerse uçakların ateşleme parçalarını sökmüş mü,
    bi de amerika bunlara ambargoyu koydu mu,
    eee sonra ne oldu abi?

    nolacak olm uçaklar çölde bi hangarda yattı kaldı.

    anafikir: yaşasın savunma sanayiinde millileşme!
  • kullandığı başlıca silah olan aim-54 phoenix yakın zamanda abd donanması*tarafından tamamen envanterden çıkarılan, kendisi de 2006 gibi emekli edilecek av-önleme uçağıdır.

    tasarımı bir dilemma'nın sonucudur. şöyle ki: balistik füze ve cruise füzesi üretmek ucuz, kullanmak kolaydır, dolayısıyla bir hedefe kısa sürede pek çok füze gönderilebilir. peki etkili savunma nedir, füze fırlatıcısını, ateşleme yapamadan imha etmek mi yoksa füzelere karşı bir nevi kalkan oluşturmak mı? bu sorunun abd donanması, daha doğrusu uçak gemisi görev kuvveti* için yanıtı ateşleme yapılmadan önlemedir*, çünkü anti-gemi füzeleri çok ucuz ve bol miktardadır, ayrıca soğuk savaş sovyet hava gücünün elinde salt uçak gemisi batırmak için tasarlanmış cruise füzeleri bulunmaktadır. yani anti-gemi füzesi taşıyan rus bombardıman uçaklarının, füzelerini ateşleyemeden düşürülmeleri hayati öneme sahip bir konu olarak değerlendirilmiştir. işte f-14 tomcat bu noktada doğmuştur, son derece gelişmiş uzun menzilli radarı* ve bu uçak için geliştirilmiş* aim-54 phoenix füzesi ile birlikte uçak gemisi görev kuvvetinin hava savunma menzilini 200 km öteye taşımıştır.

    ancak soğuk savaşın bitmesi ve sscb'nin dağılması ile birlikte abd deniz gücüne yönelik uzun menzilli füze tehdidi nispeten ortadan kalkmıştır, dolayısıyla tomcat'e olan ihtiyaç azalmıştır. kara saldırı ve keşif görevli modelleri körfez savaşı'nda sınırlı olarak kullanılmışsa da, artık devrin modern çok rollü* uçaklarda olduğu ayan beyan açığa çıkmıştır. f 16, f 18 gibi uçaklar birden fazla görevi başarıyla yerine getirmek için tasarlanmış, ucuz ve etkili platformlar olarak etkinliklerini göstermişlerdir. yani "kedi"mize yavaştan yollar görünmüştür sağlam 10 sene öncesinden. phoenix'in üretimine 1993'te son verilmesi boşuna değildir.

    bu karizmatik uçağın tek yurtdışı müşterisi iran olmuştur. şah döneminde 80 adet sipariş edilip 79 adet teslim alınan bu uçaklar iran ırak savaşı sırasında önleme ve radarları sayesinde mini awacs görevlerinde kullanılmıştır. günümüzde en iyimser tahminle 20 civarında f-14'ün bu ülkede uçabilir durumda kaldığı tahmin edilmekte, zira lojistik, yedek parça ve eğitim konularında büyük sıkıntıların yaşandığı biliniyor.
  • çoğumuzun top gun filminden bildiği f-14 uçakları amerikan donanmasını düşman uçaklarına ve seyir/balistik füzelere karşı önleme için grumman tarafından tasarlanmış harikulade bir savaş kuşudur. 1 pilot ve 1 silah sistem subayı tarafından kontrol edilen f-14 uçakları seyir hızlarına göre değişebilen, 20 ila 68 derece açılara sahip değişken kanatlara sahiptir. bu kanatlar yüksek hızlarda geriye doğru kapanır ve sürtünmeyi azaltır. düşük hızlarda ise ki genelde iniş kalkış sırasında, açılır ve gereken kaldırma kuvvetini en yükseğe çıkarır. görevinin av/önleme olmasından dolayı uzun menzilli an/awg-9 radara sahiptir. bu radar sayesinde 160 km'lik bir alanı tarayabilir ve bu alan içerisinde 24 uçağı izleyebilir. bu geniş çaplı radar sayesinde tomcat'ler birer awacs(havadan erken ihbar) olarak kullanılabilinir. radar ekranı silah sistem subayı tarafından izlenmekteydi. böylesine yüksek menzilli bir radarın getirisi ise 150 km menzilli, radar güdümlü aım-54 phoenix füzelerini güdümleyebilmesidir. zaten phoenix füzeleri f-14 uçağıyla özdeşleşmiş özel füzelerdir. phoenix füzeleri güney seyiri operasyonu sırasında ırak mig-25'lerine karşı kullanıldı fakat başarısız oldu. ırak mig-25'ine atılan bir phoenix füzesinin motorunun arıza çıkardığı bu sebeple hedefine ulaşılamadığı görülmüştür. phoenix füzeleri daha sonra envanterden kaldırılmıştır. bugün bu füzelerin yerini radar güdümlü aım-120 füzeleri almıştır. muharebe görevlerinin yanında keşif/gözlem uçuşları da yapabilir. yüksek menzilli radarın yanında tarps(tactical air reconnaisence pod system) ile yüksek çözünürlüklü hava fotoğrafı çekebilir. tarps bir adet tek karelik, bir adet ise panoramik fotoğraf çekebilen 2 adet kameraya sahiptir. bunun yanında kızılötesi hedefleyicisi de bulunur. ayrıca an/aaq-14 hedefleme podu da yüklenerek gece/gündüz görevini tamamlayabilirdi. tomcat'in burnunun altında bir adet alq-100 kızılötesi tarayıcı bulunur. a modelinde sadece tarayıcı varken, diğer modellerine kamera da eklenmiştir. lübnan iç savaşı sırasında tomcat'lerin sahip olduğu bunca aviyonik sayesinde birçok keşif/gözlem sortisi yapmışlardır.
    tomcat'ler 2 adet general electric f-110 turbofan motora sahiptir ancak bu motorlar süpersonik hızda ilerlerken boğulmaktaydı. mühendisler tomcat'lerin hava alıklarına ''spill door'' denen engeller koyarak gelen havanın süpersonik hızdan subsonik hıza düşürmesini sağlamışlardır. bu engeller düşük hızda açıkken, yüksek hızda hava girişini kapatmayacak şekilde kapanırdı. bir diğer sorun ise uçağın 300 knot gibi yüksek seyir hızına ulaşabilmesi için sadece (bkz: afterburner) sistemini kullanıyor olmasıydı ancak bu çok fazla yakıt sarfiyatına ve motor bakımına neden oluyordu ve dolayısıyla da masrafa. aynı zamanda uçağın sahip olduğu aviyonikler de fazla pahalıydı ve her uçuştan sonra değiştirilmesi gerekiyordu. bu aşırı giderlerden sıkılan amerikan donanması f-14'leri 2006 yılında emekli etti ve yerine daha modern f-18 hornet uçaklarını getirdi. tomcat'ler ilk muharebe deneyimini 1975 yılında vietnam savaşı sırasında bir kurtarma harekatında kazanmış, daha sonra soğuk savaşın etkili uçakları arasında yer almaya başlamıştır. 1981 ve 1989 sirte körfezi olayında libya hava kuvvetlerine ait 2 su-22 ve 2 mig-23 uçağını düşürmüştür. sirte körfezi olayı f-14'ün ilk hava hava muharebesi deneyimini kazandığı yerdi ve gayet başarılıydı. birinci ve ikinci körfez savaşında etkin vurucu güç olarak kullanıldılar. ancak f-14 asıl olarak kendisini iran-ırak savaşında göstermiştir. iran hava kuvvetleri pilotu jalil zandi kullandığı f-14 uçağıyla 11 ırak uçağını savaş süresince düşürmüş ve ace pilot unvanını elde etmiştir. bu f-14 uçağıyla düşürülen en fazla uçak olarak bilinir. sadece amerika ve iran envanterinde bulunan tomcat'ler artık sadece iran hava kuvvetlerinde(ırıaf), şah döneminde alınan 20 uçak ile hizmet vermektedir.
  • 11 mart itibariyle donanmanın f14 kullanan son iki filosuna ait 22 uçak theodore roosevelt uçak gemisinden havalanarak karaya inmiştir. f14'ler bakım masrafları daha az olan f18'lerle değiştirilecektir. bu iki filodan vf-213 hemen f18'lere geçecek olup , vf-31 ise eylül ayına kadar f14'lerle devam edecek ve eylülden sonra f18'lere geçecektir.
    top gun'u ilkokulda seyretmiş benim gibiler için gerçekten gönüllerin şampiyonudur.
  • türk hava kuvvetlerinin kapsından dönmüş uçaktır. 80'li yılların başında iran'ın elinde 79 adet vardı. fakat iran'ın elinde devasa bir f-4 filosu vardı ve bakım ve idame sorunları vardı. iran f-4'lerinin türkiye'de yapılacak bakımı karşılığında iran f-14 leri vermeyi teklif etti. büyük ihtimalle amerikan baskısıyla reddedilmiş bir tekliftir heralde.

    ama allah korumuş, zira bu alet alınsaydı, geleneksel olarak uçak sayısından çok harbe hazırlığa dikkat eden hava kuvvetlerini delirtebilirdi.uçuş saati başına 60 adam*saat bakım istiyordu bu alet. hele bir de ilk modellerin pratt and whitney'in son derece sıkıntılı bir motoru kullanıldığını düşünürsek ucuz yırtmışız. ha bizim hava kuvvetlerinin o sırada f-100, f-104, f-4 ve f-5 kullandığını düşünürsek uzay aleti gibi gelirdi o ayrı.
  • 1 uçuş saati başına ortalama 50 saat bakım isteyecek kadar eskimesi nedeniyle envanterden kaldırılması 4 yıl önceye alınmış uçak.
    kıyaslama açısından bir f-18 uçuş saati başına 10 saatle yetinmektedir.
  • devasa motorlarinin agirligini sirtinda tasir goruntusu onu daha bi guclu gosterir.

    http://cdn.shopify.com/…_1024x1024.jpg?v=1487715551
  • her ne kadar teknolojiye endeksli bir beğenme anlayışım olsa da, bu uçak hala benim için bir f-22 ya da f-35'den daha çekici, daha heyecan uyandırıcı olmuştur.

    herhalde zamanında çok fazla macross ya da top gun izledim..
  • bakılan her açıdan olağanüstü güzellikteki savaş uçağıdır. bir nevi uçakların ferrarisi desek yalan olmaz.
    temel amacı hava önleme görevleridir. bu açıdan pek çok uçaktan çok daha başarılıdır. bu nedenle f-16, f-15 gibi avcı özelliği de olan uçaklarla kıyaslanması pek doğru olmaz.
    önleme görevi dışında ırak savaşı sırasında donanma tarafından yer hedeflerine yönelik olarak da kullanılmış ve bu görevleri de başarı ile yerine getirmiştir. donanmayı bu işe itense ellerindeki en uzun menzil/en fazla mühimmat oranını veren uçak olmasıdır.

    ilk üretilen f-14 sonrası f-14b ve f-14d modelleri de üretilmiştir. bunların genel olarak en temel farkı revize edilmiş motorlar ve savaş sistemleridir.

    http://www.globalaircraft.org/…lanes/f-14_tomcat.pl
    http://www.jetwalls.com/html/gallery-640-20.html
hesabın var mı? giriş yap