• evlerdeki toz birçok sebepten ötürü oluşmakta ve ''evdeki tozun %70'ini ölü deri oluşturuyor'' gibi son zamanlarda çıkan haberler gerçeği pek yansıtmamaktadır.
    evdeki tozun en büyük kaynağı dışarısıdır. ayakkabımızdan, pencereden, havalandırmadan vs. gelmektedir.

    evimizde toz oluşmasının kaynağı evden eve değişse de genellikle kir, cilt hücreleri veya kumaş lifleridir, ancak kuruyup dökülebilecek herhangi bir şey olabilir. kitaplar, halılar, kilimler, döşemeli mobilyalar, şömineler ve evcil hayvanların tümü toz yüküne katkıda bulunur. kir, polen, duman, egzoz, kum ve diğer birçok şey dışarıdan toz getirebilir. toz her şeyden oluşan karmaşık bir yığındır ve listesi kesinlikle yapılamaz.

    evdeki tozların içeriği iklime, evin yaşına, evdeki insan sayısına bağlı olarak farklılık gösterebiliyor olsa da evlerdeki tozun %60'a yakınının dışarıdan geldiği araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. bu 15 küsür yıllık bir araştırma olsa bile yeni araştırmalarda aksini gösteren bir sonuç çıkmamıştır.

    önemli olan şey evde toz olması değil de tozun nelerden oluştuğudur.

    polen, toprak ve partikül madde:
    yukarıda belirttiğim gibi, ev tozlarının %60'ı dışarıdan gelmektedir. iyi bilinen bir alerjen olan polen, ayakkabılarınıza, kıyafetlerinize ve hatta saçınıza girebilir. evinizde dolaşırken dışarıdan getirdiğiniz bu maddeleri evin içine yavaşça yayıyoruz. bu aynı zamanda toprak, sigaradan kaynaklanan partikül maddeler ve aklınıza gelebilecek diğer dış ortam kirleticileri için de geçerlidir.

    toz akarları:
    toz akarları, doğal olarak oluşan ve nemli ortamlarda gelişen mikroskobik zararlılardır. eviniz anormal derecede sıcak veya nemli olmasa bile, yatak takımlarınızda, halılarınızda ve perdelerinizde toz akarları saklanıyor olabilir. toz, evcil hayvan kepeği ve ölü deri gibi şeylerden oluştuğundan - toz akarlarının en sevdiği atıştırmalıklardan bazıları - ne kadar çok toza sahip olursanız, o kadar çok toz akarınız olur.

    evcil hayvan tüyü:
    evcil hayvan kepeği - hayvanların döktüğü küçük deri lekeleri - tozda bulunan başka bir yaygın alerjendir . kendi evcil hayvanınız olmasa bile, evinize gelen insanların kıyafetlerinde evcil hayvan tüyü olabilir. evcil hayvan kepeği havaya karışıp yerleştiğinde toz ve akarları toplayarak sorunu daha da kötüleştirir.

    ölü cilt:
    tozun çoğunlukla ölü deri parçacıkları olduğu yaygın bir yanılgıdır. tozun ölü deri içerdiği doğru olsa da, genellikle insanların düşündüğü kadar büyük bir yüzde değildir. bunun yerine, evinizde yüzen ölü deri, toz akarları ve diğer iç mekan hava kirleticileri için bir mıknatıs görevi görür.

    gıda artıkları:
    oturma odasındaki televizyonun önünde yemek yediyseniz, birkaç kırıntıyı dökmenin ne kadar kolay olduğunu bilirsiniz. o yemek artıklarını hemen süpürürseniz pek bir probleminiz olmaz. bununla birlikte, çoğu zaman, küçük gıda parçacıkları düşer ve unutulur, bu da onları tozun doğal bir bileşeni haline getirir.

    bunların yanında tozda eser miktarda arsenik ve ddt gibi zararlı maddeler, böcek pislikleri gibi şeyler de bulunabilmektedir. evinizde olmasa bile apartmandaki diğer dairelerden ya da dışarıdan taşınabilir.

    toz içerdiği maddeler sebebiyle en büyük alerjenlerden bir tanesidir ve buradan çıkarılması gereken en büyük sonuç düzenli ve güzel bir temizliği alışkanlık edinmektir.

    kaynak : molekule.science
  • bütün ülkenin dev bir şantiye olması.
    bilhassa büyük şehirlerde her yer beton, çok şanslıysanız arada süs niyetine kaldırımlara falan serpiştirilmiş ağaçlar veya azıcık çimen görüyorsunuz. tozu tutacak veya toz oluşumunu minimuma indirgeyecek hiçbir şey yok yani. bütün ülkeyi kaldırım önü sulayan esnaf gibi sulamanız lazım bu durumda tozutmasın diye.
    bunun üstüne sürekli yakında bir yerde ya bir inşaat ya bir yol çalışması var, yollar bozuk (rüzgar estikçe tozutuyor veya kışın sürekli çamur oluyor). haliyle dışardan toz yumağı halde eve geldiğiniz yetmezmiş gibi, bir de evi havalandırdığınızda dışardan sürekli çeşit çeşit toz parçacıkları doluşuyor eve.
    bunun yanında bir de evler eskiyse, toz tutabilecek çok yüzey varsa -ki müteahhitlerimiz sağolsun saçma sapan şekillerde tasarlanmış odalar mecburen yampiri yampiri eşya dolu, e bir de halı, kilim, perde kullanımı çok yaygın- birkaç günde bir bir parmak toz tabakası kaplıyor her şeyi. sürekli süpürge yapmakla, toz almakla baş edilecek dert değil.
    türkiyeden taşınıp her yerin mütemadi şantiye olmadığı ve şehir içinde bol bol ağaçlandırma olan bir yere yerleşince fark ettim ki ev tozlanmıyor. üstelik yaşadığım ev epey eski. halı falan pek kullanmasam da toz tutabilecek yüzeyler var ama tozlanmıyor abi. haftada bir toz alayım desem bir damlacık toz çıkıyor, o da pencereye yakın eşyalardan. fark ettikçe ara ara toz almaya başladım ben de, iki haftada bir 15-20 dakika ayırmaya falan tekabül ediyor galiba işi rutine vurunca.
    velhasılı, ağaçlandırma ve yerleşik hayata geçebilmiş olmak -yoksa neden sürekli yeni bir şeyler inşaa ediyoruz??- önemli.
hesabın var mı? giriş yap