• şapı dövmekle olmaz ki şeker.
    sülalesini siktiğim yine sülalesine çeker.

    veya

    şapı dövsen de olmaz ki şeker
    cinsini sktiğim gene cinsine çeker

    sözlerinin kibarlaştırılmış hali.(bkz: yamultmak)
  • parayla karakter soz konusu oldugunda bir yere gelinmedigini anlatir. eger karaktersiz, sonradan gormenin allahiysan o kazandigin parayla gelisemezsin. bizim lise servis soforu derdi bunu, yanimizdan bir mercedes gecip de makas atip hepimizin hayatini tehlikeye sokunca: essege altin semer vursan essek essolessektir' diye yasiyor mu bilmem
  • bir mantık ilkesi olan özde$lik ilkesine son derece uygun bir sonuçtur.
  • eşeğin ne kadar karakterli ve asil bir varlık olduğunu anlamamızı sağlayan söz. para onu hiç değiştirmemiş...
  • eğitim görmüş köylülüğü çok güzel tanımlar bu cümle.
    not:sakın köylüler alınmasın ,köylülük diyorum. köylülük bir zihniyettir.her köyde yaşayan köylü zihniyetine sahip olmadığı gibi şehirlerde yaşayanların çoğu köylü zihniyetine sahiptir ülkemizde.
  • vakti zamanında açlıktan ağzı kokan ve şimdilerde allah'ın yürü ya kulum deyip parayı bulan, parayı bulunca adam oldum sanan ama insan müsveddesi dışında benim için bir anlam taşımayanları her gördüğümde dudaklarımdan dökülen sözcükler bütünü.
    sırıtıyor işte olm o semer üstünde..
  • "eşeğe altın semer vuran daha da eşektir" şeklinde devam etmesi muteber olan deyim..
  • paranın veya sonradan edinilen değerlerin insanı insan yapmadığını anlatmak için kullanılmak üzere üretilmiş olmakla beraber, maalesef ve genellikle eksikliği olan insanların, kendi görüşüne göre fazlalığı olan insanları aşağılamak için kullanmayı alışkanlık haline getirdiği cümledir.
    adam üniversite mezunudur, iyi bir işe girmiştir. sülalesindeki ,hayta oğlu mahalle köşesinde serserilik yapmaktan başka bir işe yaramayan akraba, bu durumu sindiremez içine. haliyle üniversite mezunu olup bunu insanlığa çevirmeyi de başarmış elemandan bahsedilince "eşşeğe altın semer vursan eşşek yine eşşektir" der ve vicdanını rahatlatır. esasen hayatta bildiği yegâne deyim budur ve onu da gün gelir lazım olur diye zar zor öğrenebilmiştir. bu deyim sayesinde bütün açıklarını kapatmış ,kendini de yükseltmiş olur. aferin ona. öteki okumuştur, para sahibi olmuştur,ailenin gözbebeğidir ama adam mıdır bakalım. hem geçen bayram niye bayramın ikinci günü aramıştır. adam olsa birinci gün arardı..yaa işte okumakla adam olunmuyor. tamam belki kendi oğlu onbeşgünde bir karakolu ziyaretediyor ama olsun. ötekindeki kısmet onun oğlunda olsa o da ne biçim okurdu hem.
    eşşeğe altın semer vursan,eşşek yine eşşektir. doğru olabilir. ama bir gerçek vardır ki, en azından eşşek, altın semer vurulduktan sonra zengin bir eşşektir. ne fakir "adam" olmayı, ne de zengin "eşşek" olmayı beceremeyenlerin fazla olduğu dünyada ,saygı duyulması gereken bir özelliktir.
  • dogru oneri ancak olayi goren o semeri bir daha kullanmaz altin semer zarar gorur.
hesabın var mı? giriş yap