27 entry daha
  • kyproslu bir heykeltraş olan ve yaşadığı kötü deneyimler nedeniyle kadınlardan nefret eden pygmalion, ölünceye kadar evlenmemeye yemin etmiştir. ancak günün birinde yaptığı ve “uyuyan aşk” anlamına gelen galatea adını verdiği kadın heykeline aşık olur. aşk tanrıçası venüs’ten heykeline can vermesini dileyen pygmalion, heykelin canlandığını görür. latin şair ovidius tarafından anlatılan bu öykü, pek çok roman, tiyatro ve sinema eserine konu olmuştur. my fair lady müzikali, aynı isimli sinema filmi ve pretty woman filminde bu mitin izlerini görmek mümkündür.

    insanların gerçekleşmesini arzu ettikleri veya gerçek olarak algıladıkları bir şeyin, er ya da geç gerçekleşeceğini ifade eden bir mitos olan pygmalion; sosyal psikoloji literatüründe merton’un kendi kendini gerçekleştiren kehanet kavramına denk düşmektedir. bu bağlamda
    pygmalion etkisi insanların kendileri ve dünya hakkındaki temsillerinin veya imajlarının önemini vurgulamak için kullanılmaktadır. bu imaj ve temsiller gerçek olmasalar da, sonuçları bakımından gerçektirler.

    pygmalion mitinin psikoloji literatürüne bir diğer yansıması fetişizm olgusu ile bağlantılıdır. “cansız kadın heykelleri ve kadın organları şeklindeki objelere cinsel istek duymak ve onlarla cinsel doyuma ulaşma hastalığını ifade eden ‘pygmalionismus’ terimi pygmalion mitosundan kaynaklanmaktadır.”
40 entry daha
hesabın var mı? giriş yap