7 entry daha
  • potosi; bize uzak diyarlarda çok trajik bir öyküyü barındırıyor. burada, bu topraklarda yaşanan yaşanmış olanları yüzyıllardır dile getiren emperyalist güçlerin zenginlik kaynaklarından birisi olan meşhur dağın ve şehrin trajik öyküsünü detaylı şekilde aşağıdaki linkte bulabilirsiniz..

    potosi

    sadece potosi’de sekiz milyon yerli katledilirken, kuzey, orta ve güney amerika’nın yerli sahipleri kızılderili, aztek, maya ve inkalardan olusan yağma ve soykırımın bilançosu 80 milyon insanın katlidir. sömürgeciler gelmeden önce 70 ila 90 milyon arasında tahmin edilen yerli nüfusu sömürgecilerin gelmesinden 150 yıl sonra 3.5 milyona düşmüştür.

    gümüş fışkıran dağ, cerro rico yerlileri yutardı. “yollar insan ölüleriyle doldu” diye yazar, potosili zengin bir madenci ispanya kralına ve devam eder: “bütün inka köyleri erkeksiz kaldı. yerli kabileler madenlerin karanlık ağzına doğru çaresiz mahkumlar gibi yürüdüler.” dışarıda dondurucu soğuk, içeride ise cehennemi maden sıcağı vardı. gümüş madenlerinde din sömürüsüyle kandırılarak çalıştırılan her on inkalı madenciden ancak üçü sağ çıkabildi dışarıya. bazen altı ay madenden dışarı çıkarılmayan binlerce inkalı, aylar sonra gökyüzünü gördüklerinde, yakıcı, keskin güneş ışıklarıyla kör oldular. madenlerin gerçek sahibi inkalı yerlilerdi. hollanda, alman ve cenova bankerlerinin, ispanya tahtının finansörlerinin servetlerine servet kattılar. avrupa'yı bugünkü haline dönüştüren parasal birikimini sağlayanlar işte bu inkali yerlilerdi. 1503-1660 yılları arasında, ispanya’daki endülüs bölgesine filolarla tam 185 bin kilo altın ve 16 milyon kilo gümüş taşınmıştır. yüz elli yıl boyunca ispanya’ya götürülen, daha doğrusu potosi’nin bağrından çalınan gümüş miktarı tüm avrupa rezervlerinin üç katına eşitti. bolivya, latin amerika’nın ikinci büyük doğal gaz rezervlerine ve maden ocaklarına sahip olmasına karşın, güney amerika’nın en yoksul ve yerli nüfusu en yoğun ülkesidir bugün. 10 milyon nüfuslu ülkenin yüzde 70’i yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. soykırımla elde edilen bu hazineler büyük katliamlar sonucu, akıtılan insan kanlarının kristalleşmesinden başka nedir ki?
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap