8 entry daha
  • basta; buyuk sehirler icin trafigi rahatlatmasi en buyuk artisi gibi gozukse de bence sadece fiziksel acidan degil, fikirsel ve dolayisiyla toplumsal acidan da oldukca faydali bir aractir*. (toplumsal gelisimin temelinin kisisel gelisim oldugu tezinden yola cikarak (bkz: tumevarim))

    genelde ele alindigi sekliyle, toplu tasima araclarinda gecen ve bircogumuz icin hayata dair onemli tecrubeleri iceren ilginc diyaloglardan fazlasindan; daha cok, kisinin kendiyle bas basa kaldigi ve yasamiyla ilgili bircok gundem maddesini ele aldigi anlardan bahsediyorum. bu bakimdan toplu tasima, bos vakitlerinde bile (ki zaten bu bos vakit meselesi de ayri bir baslik konusudur) genelde bir isle (cogu zaman da abuk subuk, angarya bir isle; fatura, taksit, alisveris vb..) mesgul olan buyuk sehir insaninin kendine, fikrine ve bakis acilarina vakit ayirdigi ya da ayirabildigi yardimcilarin basinda gelir. hatta bu konudaki tek rakibi de tuvalettir denilebilir (bkz: tuvalette dusunmek).

    toplu tasimayi reddeden ve her yere arabasiyla giden, haliyle ister istemez trafikle bizzat cebellesmek zorunda kalan buyuk sehir insaninin feragat ettigi zamanin, kendisinden goturduklerinden haberi var mi acaba? bence olmali.. yaraticilikla ilgili bir konudur bu biraz da. insanin gozlem yoluyla edindiklerini yasadigi sehirle ilgili fikirlere cevirmesi, muzisyenlerin aklina - ya da agzina veya kulagina mi demeliyim - gelen melodiler (ki aslinda bunlarin cogu arak olur, sonradan anlasilir, neyse..), ilkin onemsiz gibi gorunen ufak sehir hikayeleri veya sadece cevresindekilere bakarak bile sekillendirebilecegi kendine, ortama ve o ana has bakis acilari ilk aklima gelenler...

    bu noktada "ben hem arabami kullanirim hem de bu dediklerini kotaririm" diyenlere sehir ici trafik kazalarinin nedenlerinin genelde geceleri alkollu arac kullanimi ve gunduzleri de dalginlik oldugunu hatirlatmak isterim. analitik yaklasim acisindan ornek gosterme aliskanligi ve de gerekliligi bakimindan (ara: araba kullanirken).

    not: zaten oteden beri dolu oldugum bu konuda is bu entry'nin kivilcimini cakan, bir hocamin bana tez konusu bulma ve gelistirme calismalari icin en uygun zamanin toplu tasima araclarinda gecen sure oldugunu soylemesidir.
115 entry daha
hesabın var mı? giriş yap