3 entry daha
  • bu savaşı çok iyi tahlil etmek gerekir.

    bu muharebe sürecinin en belirgin özelliği, yönetsel anlamda şahsi ihtirasın ve akıldan kopmanın doğurabileceği sonuçların ne kadar travmatik olabileceğidir kanaatimce.

    evet irrasyonel kararlar. üstelik bu irrasyonel kararlar, rasyonal tutumun ana vatanı olan almanya'nın kaderine doğrudan tesir ediyor.

    hitler denilen karakter neden almanya için çok kötü bir seçimdi. çünkü almanya'nın sosyal genlerine aykırı bir karakterdi. çünkü irrasyoneldi.

    şimdi ardenler muharebesinde durumu masaya yatıralım.

    onlarca kolorduyu iyi kötü ana vatana çağırmışsın ve kilometrelerce uzunluğunda bir tank tahkimatı yaratıp düşmanın karşısına dikmişsin.

    sahada çok başarılı feldmaraşellerin var. walter model, hasso von manteuffel, gibi…

    düşman hatlarını bozmuşsun ve bu bozulmayı fırsat bilip yavaş yavaş çemberi daraltıyorsun, onbinlerce müttefik askerine tiger tanklarıyla ve 100k üstü piyadeyle yaklaşıyorsun.

    almanlar operasyou uzun süre devam ettiremezdi iddiasına kesinlikle katılmıyorum. ilk aşamada gelen parlak zaferle montgomery ve bradley birliklerine hürtgen ormanı muharebesinden çok daha büyük bir fatura çıkarılabilirdi. düşünsenizde birkaç ay önce 50k amerikalı birkaç ay sonra 100 k amerikalının ölmesinden bahsediyorum.
    bu moral motivasyonla alman savaş endüstrisi çarkını daha güçlü çevirir ve bir anda kaybedilen savaşın momentumu güçlü bir şekilde almanlar'ın eline geçebilirdi. abd’nin avrupa içine atom bombası atması mümkün olmadığından ya bir ateşkes antlaşması ya da nihai bir savaş sonu antlaşması gündeme gelebilirdi. almanlar zaman kazanırsa ne yapardı? savaş sonunda üretip havaya saldığı jet motorlu messerschmidt’lerle luftwaffe havayı müttefiklere karartır ve dengeler altüst olurdu.

    peki hitler ne yaptı? mükemmel bir blietzkrieg örneğini, bütün kuvvetleri paris’e ilerleterek berbat etti. parlak bir zaferi irrasyonel bir kararla hezimete dönüştürdü. tıpkı barbarossa harekatında heinz guderian’ın muhalefetine ragmen manyak gibi moskova’ya gitmesi gibi, manyakça bir kararla avucundaki müttefik askerleri alman savaş makinalarının önünden kurtardı. paris’e yürüdü. inanılır gibi değil. avucunun içine aldığı belçika ve hollanda’yı terk edip, elinde olmayan bir yere doğru hareket etti. sonuç… alman birlikleri imha olundu.

    liderlerin akıl sağlıklarının yerinde olması gereklidir. tabi toplumların da...hitler'in bu savaşta verdiği paris emrinin tatbik edilmesi akılla bağdaşması imkansızken koskoca maraşellerin bu emre uyması da gariptir. evet hepsi iyi askerlerdi. ama bazen düşünüyorum sahada gerektiğinde emirlere uymaktan imtina etmeyen erwin rommel olsaydı ardenler taarruzu böyle mi sonuçlanırdı diye...
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap