2 entry daha
  • tek parti döneminde yaşanan toprak dağıtma atılımının bugün solculuk, ilericilik olarak görülmesi oldukça ironik bir meseledir. görünüşte, "e eyvallah" fakir köylülere toprak dağıtıyoruz gibi olabilir lakin maddeleri nazi almanyasında uygulanan "köycülük" politikasi ile paralellik gösterir. rus devriminde de görüldüğü üzere, köylüler ülke siyasetinde -özellikle o yıllarda- çok önemli yere sahiptirler. ruslar, eğer köylülere toprak dağıtmasaydı sanıyormuydunuz ki devrim olacaktı? rus köylüsünün kaçı marx okumuştur efendim?

    türkiye'de de hikaye benzerdir. bu kanunun amacı, ikinci dünya savasında durumları iyice kötüleşmiş olan köylüleri (türkiye'nin %75 inden bahsediyoruz), köylerde tutabilmek, olabilecek herhangi sol ya da radikal harekete karşı tampon oluşturabilmek ve köylüleri rejime kazandırabilmektir.

    inonu, bunlardan başka, olası bir muhalefetin gücünüde görmek istemiş olabilir ve nitekim görmüştür de. zamanın ünlü toprak ağası adnan menderes piyasaya çıkmıştır.

    dipnot: kanunun radikal tek tarafı 17. maddesine dayanır. maddeye göre, büyük toprak sahiplerinin topraklarına el koyulabilecekti. tabi bunu yaparken, özel kişilerin mağdur olmayacağı da eklenmiştir. 17. madde son anda konulmuştur ve tamami ile bir politikadir.

    yani işin özü efendim, türk solu daha piyasaya çıkamadan bile, politikacıların halkı kandırmada ki en büyük oyuncağı haline taaa o zamanlardan gelmiştir. dp kurulduğunda chp ve dp'nin birbirlerini komunistlikle suçladığını biliyor muydunuz? bir de ülkede o kadar komunist olsa gam yemeyeceğim ama ..
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap