• uruguay'da başkanlık seçimleri tahmin edilebileceği üzere iki turlu. ilk tur 27 ekim'de yapıldı ve partido nacional (ulusal parti - aynı zamanda partido blanco/beyaz parti olarak da bilinir. ülkenin en eski partilerindendir, bağımsızlık savaşı zamanlarına kadar gider tarihi ama uzun hikaye) adayı luis lacalle ile sol tandanslı frente amplio (geniş cephe) adayı daniel martinez ikinci tura kaldı.

    ikinci turda ise aynı zamanda eski başkan luis alberto lacalle'in (b. 1990-1995) de oğlu olan luis lacalle (tam adı luis alberto alejandro aparicio lacalle pou, bazen luis lacalle pou olarak da anılıyor, kafanız karışmasın hepsi aynı kişi) az bir farkla seçimi kazandı (aradaki fark sadece 28 bin, düşünün ki seçime gitmeyen seçmen sayısı 35 bin civarı - ülkenin toplam yüzölçümü ve nüfusu az olduğu için bu tip durum pek de şaşırtıcı değil). zaten fark çok az olunca seçim komitesi resmi sonucu açıklama işini geriye bıraktı (başlığı geç açmamın sebebi bu). dört gündür ince eleyip sık dokuyorlardı. bugün sol lider daniel martinez yenilgiyi kabul etti ve rakibini tebrik eden bir mesaj yayınladı. böylece uruguay siyasetinde uzun yıllar süren sol dominasyon bitmiş oldu.

    latin amerika'nın yüzakı demokrasilerden biri olan uruguay'da başkanlar 5 yıllığına seçiliyorlar. mevcut başkan tabare vazquez yukarıda adı geçen geniş cephe'den (frente amplio) aday olmuştu. ondan önceki jose mujica zaten ülkemizde de epey tanınan meşhur bir sosyalist. uruguay'da başkanlar peşpeşe seçime giremiyorlar. yani bir dönem ara vermek zorundalar.(mujica'dan önceki başkan yine tabare vazquez idi).

    yani 15 yıl sonra sol, iktidarı muhafazakarlara bırakıyorlar ve bu venezuela, bolivya, hatta brezilya gibi örneklerde olduğu gibi sancılı değil gayet medeni ve demokratik yollarla oldu. solun latin amerika'daki yaklaşık 20 yıllık hakimiyeti birer birer son buluyor da diyebiliriz (arjantin'de sol iktidarı 2015'te kaybetmişti. bu yıl peronistler geri geldi ama sağla ittifak yaparak gelebildiler, uzun hikaye canınızı sıkmak istemiyorum). işin ilginç yanı ilk turda sol ittifak yüzde 40'a yüzde 29 öndeydi ama ikinci turda diğer adaylardan destek alamayınca fark kapandı ve muhafazakarlar (dikkat dindarlar değil - zaten uruguay'da ateizm oranı yüzde 30'larda) seçimi kazandılar.

    yeni başkan luis lacalle sadece 46 yaşında ama tecrübeli bir politikacı zira ilk defa 26 yaşında parlamentoya girdi. ayrıca ülkede ikili bir yasama var. senatoda 30 koltuk bulunurken, parlamentoda 99 sandalye var. bu seçimlerde luis lacalle hem parlamentoda hem de senatoda azınlık durumunda. yani diğer partilerle işbirliği yapmak zorunda (yanlış anlaşılmasın, koalisyon kurmak zorunda değil ama kafasına göre iş yapmasını da engelleyeceklerdir. gerçi yine de latin amerika tipi başkanlık sistemleri başkana çok yetki veriyor).

    şimdilik bu kadar. bir gelişme olursa düzenleme yaparım.
hesabın var mı? giriş yap