• taş çorbası sadece bir sürü versiyonu olan ve kökeni belirsiz eski bir masalın değil, aynı zamanda özellikle portekiz'de sopa da pedra adı altında içebileceğimiz gerçek bir çorbanın adıdır.
    hikayemiz, kıtlık yıllarında ellerinde yiyecek namına ne varsa saklayan köylülerden hiçbir şekilde karnını doyuracak bir şey kopartamayacağını anlayan yaşlı bir dilencinin, ya da dervişin, ya da üç bitkin rus askerinin yaptıklarına dairdir. ben dilenci versiyonunu anlatayım izin verin, başka biçimlere bürünmüş olarak aynı tema karşınıza çıkarsa şaşırmayın ama:
    yaşlı dilenci geldiği yoksul köyde çalmadık kapı bırakmamış, ama kimse ona yiyecek bir şey vermeye yanaşmamıştır. dilenci de "pekala, o zaman bana da taş çorbası yapmaktan başka bir çare kalmıyor" der ve bir kazan biraz da su ister. taş çorbası fikrine uzak köylülerin şaşkın bakışları altında suyu kaynatır ve kadife çıkınından çıkardığı bir taşı kazanın içine atar. karıştırmaya başlar sabırla. "taş çorbası şahane bir şeydir, ama bakın havuçlu taş çorbası çok daha leziz olur" der sonra. meraklılardan birisi koşa koşa az biraz havuç getirir evinden. "azıcık da kabak olsa ne güzel giderdi bu çorbaya" der ardından. yine birisi dayanamaz, gider getirir kabak. "biraz patatesle kralların ağzına layık bir çorba olur" der, patates gelir. biraz yağ, biraz tuz, biraz biber, biraz soğan, sarımsak, nane, et, lahana, kereviz, domates, fasulye derken ortaya son derece zengin, doyurucu ve lezzetli bir çorba çıkarır dilencimiz. köylülerse hayranlıkla seyrederler dilencinin yaptıklarını ve ona minnettar kalırlar bu temelde taş ve sudan oluşan ekonomik çorba tarifi için.
    hani böyle birinin fazlasıyla uyanık olup da, kalan herkesin gerizekalı yerine konduğu hikayeleri de seviyorum diyemem, ama bu masaldan çıkan "elimizde ne varsa az da olsa paylaşmak bizi iyiye, güzele götürecektir", ya da "toplam parçalarından büyüktür" gibi fikirler hoştur. bu bağlamda metafor olarak da kullanılmıştır zaten sıklıkla taş çorbası, hala da kullanılır.
    orda burda tarifleri var bu çorbanın hem, siz de yapabilirsiniz. ama kullanacağınız sembolik maksatlı taşın küçük, temiz, hatta önceden kaynatılmış olmasına dikkat edin lütfen, yoksa şekil yapacağım derken hafazanallah..
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap