1 entry daha
  • 13 yaşındayken tutankamon ile evlendirilmişti. firavunun 18 yaşında ölmesi/öldürülmesi ardından suppiluliuma 1'e yazdığı ünlü mektupla bilinir:
    "kocam öldü, çocuğumuz olmadı. senin birçok oğlun olduğu söyleniyor. eğer onlardan birini kocam olmak üzere bana verirsen burada taliplerim arasından istemediğim bir seçim yapmak zorunda kalmayacağım."

    böylesi bir tutum yabancılardan hoşlanmayan mısır için geleneklere tamamen aykırıydı. ama mısır politik arenasında neler oluyorduysa 21 yaşındakı dul kraliçe kendi kaderini kendisi tayin etmek çabasına girmiş görünüyor.
    böylece genç hitit prensi zannanza, kraliçe ile evlenmek üzere yola çıktıysa da mısır sınırlarına girer girmez suikaste kurban gitti. bunun üzerine ankhesenpaaten, a.k.a. ankhesenamun iki talibi horemheb ve ay arasından ay'ı seçti.

    ankhesenpaaten, a.k.a. ankhesenamun'un kaderi bundan sonra günümüz insanına malum olmuyor. nasıl ve ne zaman öldüğü de bilinmiyor. kayıtlar ay'ın mezar taşında eşi olarak ilk karısı tey'in ismini zikrediyor. tarihin en gizemli kralının eşinin belki de resmi bir cenaze töreni bile olmadı.

    http://www.glintofgold.org/…io/ankhesenpaaten.htmli
    http://www.sullivanet.com/mummy/ancksunamun.htm
    http://en.wikipedia.org/wiki/ankhesenamun
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap