1 entry daha
  • bugunku bir gazetede gorunmezlik giysisi icin kullanilacagini okudugum ve isbu gazetede turkce'ye ote-madde olarak cevrilmis olarak sunulmus terim.

    bu yapinin en buyuk ozelligi icinden gecen dalganin gittigi yon ile tasidigi enerjinin zit yonlerde ilerlemesidir. poynting vector denen ve elektrik ve magnetik alanlarin vektorel carpimi olan enerji akisi dalganin ilerledigi yonle zit yondedir. maxwell denklemlerinden yola cikarak dalga denklemini cikarirken gorulur ki bunu basarmak icin permittivity (epsilon) ve permeability (mü) katsayilarinin negatif olmasi gereklidir. metaller icin permittivity optik frekanslarda dahi negatif oldugundan bu sorun teskil etmez. permeability'i negatif yapmak icinse dalgaboyu mertebesinde ayrintilara sahip geometrik yapilar tasarlamak gerekir.

    bu maddelerin bir diger onemli ozelligi ise snell yasasi hala gecerli oldugundan kirilma sirasinda kirilma acisinin negatif bir deger almasidir.

    fotonik kristaller kullanarak bu maddelerden uretmek de revacta olan bir yontemdir. bilkent fizikte bu konuda yapilan calismalar dunyada da ses getirmistir.
    http://www.nanotechnology.bilkent.edu.tr/…rials.htm
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap