6 entry daha
  • kendisiyle ilgili şöyle bir anı duydum. aslı var mıdır, bilmem. muhafazakar bir abimiz eleştirmek için anlatmıştı.

    karal bir vesile ile papa'nın huzuruna çıkar. malum protokol gereği papa'nın yüzüğünü öpmesi gerekmektedir. ancak bunu reddeder. bu islami hassasiyeti için tebrik edildiğinde "ne islami hassasiyeti hiçbir dinsel otoritenin önünde eğilmem" diye yanıtlar.

    edit: doğruymuş.

    kızı tarafından şu şekilde detaylı anlatılmış:

    “bence bunun belki de en güzel bir örneği merkezi gezerken görebileceğiniz papa ile olan fotoğrafında yansımakta: 1955 yılında roma’da toplanan uluslararası tarih kongresi’ne türk tarihçilerini temsilen katıldığında kongre’ye gelen dünya üniversitelerinin temsilcileri papa tarafından konuk edilmişler. san pietro meydanındaki ünlü vatikan sarayı’nın kabul salonun bir ucunda oturan papa’nın yanına tören protokolü gereği, her ülkenin temsilcisi gidiyor, önündeki kısa tabureye dizini koyup elini öpüyormuş. ülkeler alfabetik sıraya göre tanıtıldıklarından babamın düşünecek epeyi vakti olmuş.

    kendinden önce herkes aynı ritüeli tekrarlarken kendi sözleriyle ter içinde kalan babam, kararını vermiş, kendi kendine ‘ben laik, demokrat türkiye cumhuriyeti’nin bilim adamıyım, papanın elini nasıl öperim?’ diye tartışarak salon boyunca yürümüş. tabure faslını da atlayarak papa’nın elini öpmeyip sıkıvermiş. o an papa ve arkasındaki kardinallerin yüz ifadelerindeki şaşkınlığın ve babamın yüzünde doğru olanı yapmış olmanın verdiği rahatlığın yansıdığı fotoğrafı, onun laiklik anlayışından ve bağımsız türkiye’nin profesörü olmanın kıvancından hiçbir koşulda sapmadığının göstergesi olarak bana kalan en değerli armağanlardandır.”

    link
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap