5 entry daha
  • albay talat aydemir 'in öncülüğünde yapılmaya çalışılan darbe girişimi dir.
    talat aydemir 27 mayıs darbesi 'nin amacına ulaşamadığını, tsk 'nın yıpratılmaya çalışıldığını öne sürerek, ordu içerisinde hiyerarşik bir düzen olmadan bir takım subaylarla birlikte planlayıp uygulamaya çalıştığı cumhuriyet tarihinin ilk başarısız darbe girişimidir.
    darbe girişimi sırasında kara harp okulu ihtilalcilerin karargâhı olurken, genelkurmay başkanlığı, ihtilalin karşısında duran subayların karargâhı olmuştur.
    22 şubat günü genelkurmay, talat aydemir ve diğer 2 subay arkadaşının darbe yapacağını haber alınca aydemir ve 2 arkadaşını genelkurmay'a çağırmıştır lakin talat aydemir başına gelecekleri öngörmüş ve kendisi gitmeyip diğer iki arkdaşını göndermiştir. nitekim öngördüğü gibi olmuş ve 2 arkdaşı tutklanmıştır, bunun üzerine talat aydemir darbe girişiminin başlangıcını kara harp okulunda yapmıştır.
    ordu'nun tamamının yada büyük kısmının ( özellikle türk hava kuvvetleri'nin darbenin karşısında olmasından dolayı) talat aydemirin yanında olmamasından dolayı darbe başarısız olmuştur.
    ismet inönü 'nün ordu içerisindeki otoritesi devam ettiğinden dolayı ve inönü'nün darbe karşıtı olmasından dolayı türk ordusu kendi içerisinde ikiye bölünmüş ve silahlı bir şekilde karşı karşıya gelinmiştir.
    yaşanan birtakım olaylar neticesinde cumhuriyet tarihinin ilk başarısız darbe girişimi olmuş ve talat aydemir ordudan atılmıştır ama ihtilâl düşüncesi aklından çıkmamıştır.emekli olmasına rağmen ordu içerisindeki devam eden otoritesini kullanarak 21 mayıs 1963 darbe girişimini gerçekleştirmiştir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap