5 entry daha
  • yonetmenligini roger corman'in yaptigi 1967 yili yapimli psychedelic bir uyusturucu macerasi filmi. easy rider'dan iki sene once yapilmis olmasi jack nicholson, dennis hopper ve peter fonda'nin ilk bu filmde bulusup bir isinma turu yaptiklarini gosteriyor gibi.

    aslinda konusu gayet basit. bosanmanin esigindeki bir reklam yonetmeni olan paul grooves (peter fonda), kendini tanimak, problemlerine cozum ve cevap bulabilmek amaciyla lsd alir ve olaylar gelisir... ondan sonra yaklasik 1,5 saat boyunca bu acid tribinin etkisiyle neler yasadigina, dis dunyayi nasil algiladigina falan sahit oluyoruz..

    filmi seyrettikten sonra bende, senaryoyu yazan jack nicholson ile filmde emegi gecen tayfanin lsd uzerinde "up close and personal" calisma yaptiklari fikri olusmadi degil desem yalan olmaz. donemin etkisiyle kaleydoskopik isik oyunlari, renk filtreleri, degisik kamera cekimleri, uyumsuz editler vs. gibi tekniklerle bu uyusturucu tribini bir olcude canlandirmaya calismislar. aslinda sasirtici olarak, filmin nostaljik kalan soundtracki ve gercek hayattan gosterilen "normal" cekimleri bu tribin etkisini vermekte cok daha basarili. kahramanimizin bir portakal'a bakip sanki ilk defa bir portakal goruyormus gibi yasadigi deneyim, camasirhanedeki camasir makinesinin sesini hayran olarak dinlemesi filmi eglenceli kilmiyor da degil hani.

    o donemi gorsel olarak cok basarili bir sekilde sunmasinin yaninda, icerdigi klasik, abuk sabuk hippi soylemleriyle birlikte seyredilmesi zevkli tipik bir 60'li yillar filmi diyebiliriz aslinda.:

    "...i mean: sex and love. it's so easy"
    ".. let's try to contact"
    ".. after all, we're all one with the eternal, universal, loving, joyful, glorious and harmonious cosmos, right?"
    "... just flow to the center of everything"

    ustad roger corman'in ellerine saglik yani. (bkz: roger corman)
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap