1 entry daha
  • (bkz: ince yapı)

    hidrojen ve benzeri, yani dış kabuğunda tek değerlilik elektronu bulunan atomlarda, pertürbasyon yöntemi kullanılarak hesaplanabilmektedir kendileri.

    aslına bakılırsa, ince yapı denilen sabit, değerlilik elektronunun atom etrafında hareketinden oluşan manyetik alanın, elektronun enerjisini ne kadar değiştirdiğiyle alakalıdır. iki ucu kapalı bir telden geçen bir akıma benzetilebilir sözkonusu hareket.

    bunun yanında, bir de kaba yapı (gavurcası gross structure olarak geçer) denilen bir münferit oluşum vardır ki, o da, değerlilik elektronu haricindeki diğer elektronların oluşturduğu bulutun, değerlilik elektronu üzerinde oluşturduğu elektrik alanın etkisini belirler. kaba yapı denmesine rağmen, yine de çekirdekle değerlilik elektronun etkileşmesine kıyasla gayet önemsiz olduğu söylenebilir. *

    kıyaslamaya değinmişken, ince yapı sabitinin boyutsuz olması, sözkonusu manyetik alandan oluşan enerji değişiminin, yine bir enerji değişimi olan spektroskopik ışımayla karşılaştırılmasından doğar. yani, ışımayla meydana gelen enerji değişimine 137^2 ıspanak kutusu, manyetik alandan oluşan enerji değişimine 1 ıspanak kutusu dersek, ince yapı sabiti olan safinazı 1/137^2 olarak bulabiliriz.

    burada safinaz, birim değildir, sadece komiklik olsun diye konmuştur ve aslında benim kadar gereksizdir...
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap