• ilhan selçuk'un deyimiyle; "ümmet dilinden ulus diline geçişin kahramanlarından" biri.

    5 nisan 1898 gaziantep doğumlu. 1919 yılında istanbul'da tıbbiye eğitimini sürdürürken, milli mücadele'ye katılmak için anadolu'ya geçti. gaziantep direnişine katıldı (antep-fransız savaşı). cumhuriyet'in kuruluşundan sonra öğretmenlik yaptı. hukuk öğrenimi gördü, savcılık, avukatlık ve baro başkanlığı yaptı (1928-1935). 1932 yılında halkevleri kurulduğunda başkanlığına seçildi. cumhuriyet halk fırkası'ndan gaziantep milletvekili olarak 1935-1950 yılları arasında görev yaptı.

    türk dil kurumu'nda (bkz: tdk) derleme ve tarama kolu başkanlığı ve genel yazmanlık, genel sekreterlik yaptı. tdk'nın kapatılmasından sonra ana yazım kılavuzu'nu hazırladı. 30 ekim 1993 yılında sabah 06'da kalp yetmezliğinden ankara'daki evinde öldü. arapça, farsça, ingilizce ve fransızca biliyordu. resim yapmayı severdi. çocukları: süreyya, süha, suat ve esin.

    bazı eserleri: atasözleri ve deyimler sözlüğü (3 cilt), ana yazım kılavuzu, dil devriminin 40 yılı, özleştirme durdurulamaz, gelişen ve özleşen dilimiz, dil gerçeği, dil yanlışları. ayrıca gaziantep ile ilgili 18 kitabı vardır ("gaziantep ağzı" gibi).
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap