9 entry daha
  • icerisinde acinin her rengini, tonunu, sesini, haykirisini barindiran bir cografyadir dersim. anadolu'nun en cok goc vermis illerinden birisidir.
    yuzbinlerce evladi bursa, istanbul, izmir gibi illerimize ve daha coguda almanya, ingiltere, belcika, fransa gibi avrupa ulkelerine goc etmistir.
    acinin her rengini barindirir icerisinde demistik, zira dersim isyani suresince 50,000 den fazla kayip vermistir. 1984 - 1999 doneminde ise sayisiz faili mechule ve catismalara sahne olmustur.

    ancak tum bunlar geride birakildiginda insanogluna doganin tum guzelligini ve vahsiligini bozulmamis tarihi dokusu icerisinde sunar.
    konya'dan baslayip doguya dogru bir yolculuga cikarsaniz kayseri, malatya, sivas, elazig illeri boyunca bozkirin her turunu bulabilirsiniz ancak dersim'e girmenizle beraber munzur daglarina ozgu yesil bitki ortusuyle karsilasmaya baslarsiniz cunku munzur suyu, peri suyu, pulumur cayi gibi bol su tasiyan nehirleri sinirlari icerisinde barindirir. anadolu'nun en gorkemli daglarina da, yaban hayatina da, vadilerine de, koyaklarina da, ziyaret ve mesire yerlerine de evsahipligi yapar.
    dag kecisi, kurt, ayi, kirmizi pullu alabaliklari bu vahsi hayatin icerisinde en cok dikkati ceken unsurlari olusturmaktadir. anadolu toptan ihmal edilmis bir uygarliklar merkeziyse bunun en nadide ve horlanmis parcasini ismi degistirilmis koyleri, siyanurle altin arayan sirketleri ve munzur milli parkini yok edecek olan baraj insaatlariyla kesinlikle dersim olusturur.

    hep basi beladadir bu kentin asiretlerinin, yine boyle zor bir zamanda lolan asiretinin bir kolu daglara, ormanlara kacar hayatlarini kurtarmak icin, tehlike gecinceye kadar saklanacaklardir. gel zaman git zaman bu insanlar yeni yasam alanlarina, otlaklarina, daglarina yani yaban hayatina alisirlar cocuklari cocukluklarini, yaslilari yasliliklarini, insanlari insanliklarini kaybederler. konusmasini, giyinmesini, yemek pisirmesini ve de en onemlisi tekrar koylerine geri donmesini unuturlar. hala bugun de o balta girmeyen ormanlarda sarp daglarda yasamlarini surdurmektedirler ve kesfedilmeyi beklemektedirler, boyle de gizemli bir cografyadir dersim.
272 entry daha
hesabın var mı? giriş yap