6 entry daha
  • sözlükte hiv ile ilgili birçok entry'm vardır. bilgi ve tecrübelerimi ve paylaşarak insanları bilinçlendirmeye, korkularını geçirmeye, destek olmaya ve hiv ile ilgili bir tedâvide nasıl bir yol izlemeleri gerektiğine dâir yardımcı olmaya çalışıyorum. bu entry'lerimi görenler tarafından hiv/aids ile ilgili de oldukça fazla soru gelebiliyor ve bu soru soranların çoğunu maalesef bu aids fobisi taşıyan kişiler oluşturuyor. bu kesimin akıl almaz sorularını okumaktan ve cevap veriyor olmaktan artık bıkmış durumdayım. ve artık cevaplamıyorum da.

    önceden ne sorulursa sorulsun cevaplamaya, karşı taraf yardımcı olmaya çalışırdım ancak şimdi ise soruyu şöyle bir okuyorum ve anlatılan hikâyenin içerisinde hiv bulaşısı olabileceğine dâir bir şey bir kanaat edinmişsem yardımcı olmak adına cevap veriyor, gerekli sağlık hizmeti almayla ilgili yönlendirmeleri yapıyorum.

    100 tane soru gelmişse 98'i hiv fobisi olduğu 100 metreden belli sorular. yalnızca diğer ikisi enfekte olmuş ya da enfekte olmalarına dâir oldukça önemli belirtilerler taşıyıp kesin sonucu bekleyen kişiler.

    bu 98'i ise:

    - hayat kadınının vajinasına 5 metre öteden selam verdim. ertesi günü vücudumda sivilceler çıktı bana hiv geçmiş midir?
    - iki tane üst üste kondom taktım ama çıkartırken elim kondomun ucuna değdi hiv bulaşmış mıdır?
    - aynı bardaktan su içtiğim şüpheli bulduğum kişiden hiv geçmiş midir? 6 kere test yaptırdım negatif çıktı ama korkuyorum ya ileride pozitif çıkarsa?"
    - partnerimle pantolon üstünden yaptık hiv geçmiş midir?

    gibi soruları soran insanlar. üstelik sorduklarında da "allah'ım inşallah hiv değilimdir, ya hiv'sem? ölürüm daha iyi. ben yapamam ben kaldıramam, asla olmaz ne yaparım olursa ahy aaayy imdat" diyen, benim ise:

    "ama bakın ben de hiv pozitif olabilirim, böyle şeyler demeniz beni üzmez miydi?" diye sorduğumda "benim de eşcinsel-kürt arkadaşlarım var"a bağlayan, kıvırmak için uğraşan insanlar oluyor. çok yorucu geliyor bu sorular ve yorucu olan her şeyden kurtulmak istemek de son derece insâni bir refleks.

    artık cevap olarak "test yaptırın ama bir psikiyatriste gitmeyi de ihmâl etmeyin, fobiniz olabilir" diyorum.

    tanım: insan bilmediğinden korkar. bilinçli olunduğu takdirde olmayacak korkudur.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap