1 entry daha
  • ekonomisi eskiden sadece demir madenine* dayanırken son yıllarda gelir turizm ve esrange adlı uzay merkezinden sağlanmaktadır..

    kiruna'ya gidecekler için tavsiyeler sunmak gerekirse..

    yola çıkmadan evvel trenle gidilecekse www.connex.se adresinden biletler alınır... yellowhouse ya da stf adlı hostellerden rez. yapılır..

    stockholm-kiruna arasında 16 saatlik bir tren yolculuğunu tamamlayıp kiruna'ya varıldığında eşyalar hemen hostele bırakılır ve şehrin küçücük merkezindeki tourist information'a gidilir.. turlar hakkında bilgi alınır.. esrange'e gitmek için en geç bir gün önceden rez. yaptırmak gerekmektedir ki yeterli sayıyı toplamadan turu düzenlemiyorlar.. iron mine için de acele etmek gerekir. genelde bir gün ingilizce bir gün isveççe tur olur.. kiruna'ya kadar gelip de huskylerle kızak kaymadan, aurora görmeden dönmek caiz olmadığından bu tip bir tur için de rezervasyon yaptırıp hemen aurora görebilmek için acilen dua etmeye başlanmalıdır.. turların saatlerine göre boş kalan vakitte ice hotel ziyaret edilmelidir.. ice hotel'e kiruna'nın merkezinden yarım saat süren bir otobüs yolculuğu ile ulaşılabilir, zira otel jukkasjärvi'dedir. (bkz: #9045750) ice hotelin hemen 700-800 mt ilerisinde jukkasjärvi kilisesi vardır ki kendisi 1607 yılında yapılmış bir tahta kilisedir. kiruna'da ziyaret edilecek diğer kilise de kiruna kilisesi'dir. kiruna'nın merkezindeki bu kilise alışıldık kiliselere göre bariz farklar taşır. (bkz: #9045825)..
    2 kilise, 1 ice hotel, 1 iron mine, 1 space center gezip, huskylerle tur yaptıktan sonra hala kirunadaysanız (ki bunlar 2 ya da 3 gününüzü alır) hjalmar lundbohm'un restore edilip müze haline getirilmiş evini gezebilirsiniz. bu eve gittiğinizde kapıyı yaşlıcana, saçı başı dağılmış bir teyze açar ve hemen hangi ülkeden geldiğinizi sorar. 9 dil bildiği için size uygun herhangi bir dilde rehberlik yapacaktır. yalnız rehber teyzemiz türkçe bilmemektedir. bu evde yaklaşık 200 tane kiruna tarihine dair fotoğraf vardır. şehrin ilk evinden, demir madenlerinin ilk günlerine, orada yaşayan samilerin ilk yazarına, ressamına kadar pek çok fotoğraf sergilenmiştir. rehber teyzemiz hem kiruna tarihi hakkında bilgi verir hem de o dönemlere ait ilginç hikayeler anlatır. bu müzeden çıktığınızda siz de artık kiruna rehberliği yapabilecek hale gelirsiniz..
    müzeden döndüğünüzde yavaş yavaş tren saati yaklaşır.. emanetten eşyalarınızı alır, tren garına doğru ağır ağır yol alırsınız..
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap