3 entry daha
  • osmanlının en yürekli sadrazamlarındandır. kapıkulu askerlerinin klasik 17.yy isyanlarından birinde adet olduğu üzere saraydan talep edilmek üzere sadrazam hafız ahmet paşa, şeyhülislam yahya efendi ve yeniçeri ağası hasan halife'nin adları başta olmak üzere 17 tane devlet ricali ismi bulunan bir liste hazırlanmıştı ve bu listedekilerin görevlerinden azledilerek idam edilmeleri istenmekteydi.

    bu olaylar ışığında sarayda olmayan hafız ahmet paşa kendisine saraya gelmemesi söylendiği halde saraya gelmiş ve ıv.murad'ın huzuruna çıkıp;

    pâdişâhim! hezâr (bin) hâfiz gibi kulun yoluna fedadır. ancak ricâm budur ki, beni sen katletmeyip bu zâlimler haksız yere kanımı döküp beni şehit etsinler ve lütfedip cesedimi üsküdar’da defnettiresin ve yetimlerime lütf ve inayetini ricâ ederim”

    dedikten sonra babüssaade kapısı önünde bulunan isyancılara kendini yem etmiştir. giderken de birkaçını yanında götürdüğü rivayet olunur. ıv.murad'ın gözünün önünde olan bu olay, kendisini katı bir padişah olma yoluna götüren başka bir sebeptir.

    cenazesi vasiyeti üzerine üsküdardaki karacaahmet mezarlığına defnedilmiştir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap