7 entry daha
  • bir problemi çözmek için verilmiş girdileri kullanarak bir algoritmayı işletmek.
    daha genel anlamda algoritmik her sürecin bir hesap (computation) yaptığını iddia edilebilir. yani "computation" yapmak için illa da bildiğimiz intel işlemciye veya hesap makinesine ihtiyacımız yoktur. elmalar portakalarla da computation yapabiliriz. zaten bu yüzden charles babbage'ın 1800'lerin sonunda tasarladığı ama inşa edemediği analytical engine isimli alet modern bilgisayarların atası kabul edilir. eğer inşa edilseydi her ne kadar mekanik bir şekilde civatalar ve vidalardan meydana gelecek olsaydı da, çok sonraları john von neumann ve alan mathison turing'in sağlam bir teoriye oturtacakları hesap işini formal bir şekilde yapabilecekti ve her türlü hesap işini yürütebilecek şekilde düzenlenebilecekti. (bu "aletin" satranç bile oynayabileceğini söylediği iddia edilen ve tarihin ilk programcısı kabul edilen şahsiyet için: ada lovelace)
    fiziksel süreçlerin de algoritmik olduğu dolayısıyla tüm evrenin evrensel turing makinesi (universal turing machine) oldugu dusuncesi bilgisayarcilar ve fizikciler arasinda yaygindir.
    konuyla alakali gelen ve ukteci arkadasa yardimci olabilecegini dusundugum basliklari asagida bulabilirsiniz:
    (bkz: theory of computation)
    (bkz: hesap kurami)
    (bkz: turing makinesi)
    (bkz: quantum turing makinesi)
    (bkz: universal turing machine)
    evrende (daha dogrusu insan zihninde) algoritmik olmayan bazi sureclerin oldugunu iddia eden bilim dunyasinin samar oglani icin de (bkz: roger penrose).

    daha genis baglamda hesap işinin sınırları için de
    (bkz: kurt godel)
    (bkz: incompleteness theorem)
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap