5 entry daha
  • --- spoiler ---

    eğer kriter olarak kabul edebilirsek; amerikan film enstitüsünün seçtiği en iyi yüz film arasındadır. ancak filmi izleyip gözleri dolanların, kahkahalarla gülenlerin, gülerken gözleri dolan, gözleri dolarkan kahkaha atanların beğenisidir* bu filmi zirveye layık gören.
    chaplin'in amerikan rüyasını işlediği filmde, şarlo karakterinin en insani hallerini görürüz yine. aşık olan, kendisiyle dalga geçildiğini anlayan ancak bozuntuya vermeyen; açlıktan ölme sınırına gelen şişko adamın kendisini öldürüp yeme riskine karşı yine de ona silah doğrultmakta çekinen bir insanlıktır bu.
    her çelmeye takılmasında, olmayan sakarlıklar yapmasında basit bir komedi unsurunun kat kat üstüne çıkan chaplin, zekasını, vücut dilini sonuna kadar kullanmıştır bu filmde de..

    iyi niyetli insanları naif bulduğumuz, hallerine güldüğümüz; aile bireylerinin birbirlerine hakaret ettikleri dizileri komik bulduğumuz, henüz gülümsememiz bitmemişken çabucak tüketip neye güldüğümüzü unuttuğumuz bir anlayışın hakim olduğu; fakirliği ayıp ve aşağılık bulduğumuz günümüzde, tek ayakkabısını pişirip yiyerek* sevdiği kadının elini tuttuğu için dönüp duvarlara tırmanmasıyla* insanlık adına dersler veren bir film altına hücum.

    --- spoiler ---

    yaptığı dört evlilik, babalık davası gibi sorunları ve 'altına hücum'daki (the gold rush, 1925) bazı sahnelerin komünizm propagandası olarak yorumlanması gibi olaylar chaplin'in abd'ye girmesinin yasaklanmasıyla sonuçlandı.
40 entry daha
hesabın var mı? giriş yap