8 entry daha
  • george orwell'ın deneme-anı tarzında yazmış olduğu bir kitabıdır. kitaptaki denemelerden "kitapçı anıları", "bir kitap eleştirmeninin itirafları", "yazının korunması" ve "ülkem sağ mı sol mu?" oldukça etkileyici! öte yandan hayatıyla ilgili eğitim anıları ve hastanede yaşadıkları bana ilgi çekici gelmedi. kitap, yazarın düşünsel düzlemde fikirleri ile duygusal açıdan yaşadıklarını anlatma arzusu olarak iki farklı bölümden oluşuyor gibi hissettirdi. aynı kitapta toplanması ise doğru bir seçim midir? bence değil ama her okurun düşüncesi farklı olabilir elbette. öte yandan orwell'ın bu yazılarını farklı yayınlar için farklı zamanlarda yayınlaması ancak bir kitap haline getirilmek üzere derleme olmasının etkisidir sanırım bu kopukluk.

    her kitapseverin arkadaşlarıyla ortak bir hayalidir sahaf dükkanına sahip olmak. bu hayalime gölge düştü bu kitap dolayısıyla. hayallerimizin pembe perdesini yırtıp gerçek sahaf dünyasına ayna tuttu orwell. üzücü...

    yazının korunması denemesinde, toplumların yönetim biçimleri ve yöneticilerin tutumlarının yazı türleri üzerine olan etkilerini tarihsel çerçevede ele alarak geleceğe ışık tutmuş yazar. bir nevi uyarı ışığı!

    ülkem sağ mı sol mu denemesinde yazarın her ne kadar savaş karşıtı da olsa nasıl bir vatansever olduğu, çocukluktan itibaren bilinçaltına işlenmiş olan savaş anında ne olursa olsun vatanından yana olup gerekirse kan dökmeye kadar gidebileceğini hissettirmesi entellektüel bakış ile hayatın bazen aynı düzlemde ilerlemediğini düşündürücü... çarpıcı ifade ise şuydu: ""...vatanseverliğin muhafazakarlıkla hiçbir ilgisi yoktur. değişen, ama mistik olarak değişmiyormuş gibi hissedilen bir şeye bağlılıktır."

    kitap bazı bölümleriyle çok yoğun düşünmelere sevk edici bir özelliğe sahip. bazı kişisel hayat bölümleri ise okunmaya değecek gibi hissettirmiyor. kitaptaki en az dikkatimi çeken nokta sigara ve kitap fiyatları ilişkisi olmasına rağmen, sigara içen insanların algılarına yönelik dikkat çekici bir başlık olsun diye bu başlığın vurgulandığını düşünüyorum. aksi takdirde sigara kitap fiyatı kıyaslaması en gereksiz yönlerinden biriydi kitaptaki.

    sonuç olarak deneme türünü sevenlerin okuması gereken kitaplardan biri. gözlem gücünü derinden hissettiriyor yazar bu kitabında da.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap