4 entry daha
  • dini motifler var denmiş 2016'dan kalma entaride ama dozu ayarlanamamış bence. ya da bana yüksek geldi. buna spoiler içinde değineceğim. bunun dışında fena bir film değil. üç haydudun şeriften kaçarlarken hayatta kalma çabaları da, ellerinde doğan bebeği de hayatta tutma çabaları da, arkadaşlıkları da iyi işlenmiş. john ford'un en iyilerinden olamamışsa da keyifle izleniyor. bir de galiba bu film, satoshi kon'un animesi tokyo godfathers'ı etkilemiş. doğru mu bilemiyorum, kon bu westerni izledi mi bunu da bilmiyorum. ama iki yapım arasında benzerlikler var. 3 godfathers bir bebeğin vaftiz babaları olan haydutları işlerken tokyo godfathers da bir bebeği hayatta tutmaya çalışan 3 erkeği merkeze koymuştu. neyse... gelelim işin din kısmına. sonrası spoiler.

    film boyunca meksikalı haydut tanrı'ya olan inancını ifade eder durur. "dios" ağzından eksik olmaz. öte yandan john wayne'in oynadığı haydutsa tanrı'ya falan inanmaz, tam tersine "bu ülkeyi en çok dindarlar batırdı" benzeri bir cümle kurar. arkadaşının ağzından "dios" çıkınca kızıp durur. finale dek tanrı'ya kızan bu haydut finale doğru incil'i okur, orada bir eşeğin kendisini beklediği belirtilir, bizimki de sinirlenip fırlatır incil'i. ama tam şerif bunu bulacakken bizimki çıkışta iki eşekle karşılaşır. bence mesaj vereceğiz, dini propaganda yapacağız diye zorlama bir sahne kasmış ford ve ekibi. dinden ziyade kaçma-kovalamacaya daha fazla ağırlık verse, mesela şerife daha fazla alan açılsa daha iyi olurdu, şerif biraz geride kalmış, kovalamaca daha iyi işlenebilirdi.

    velhasıl ortalamayı aşamayan bir western ama kör gözüm dini mesajlarına rağmen keyifle izleniyor. ne yapacaksın, john ford da böyle birisiydi, üstüne ırkçıydı da, ancak searchers'ta akıllanıp amerika'nın gerçek sahiplerini, kızılderilileri-yerlileri iyi yansıtmıştı. ondan önce alayını kötü yansıtmıştı. öyle işte...
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap