1 entry daha
  • yazdığı üç sayfalık bir metinle koskoca epistemoloji geleneğini yer ile yeksan eden filozof. gerekçelendirilmiş doğru inancın bilgi olması için yeterli koşullar olmadığını ispatlamaya çalışmıştır.

    verdiği örneklerden biri şöyledir:

    smith ve jones isimli iki iş arkadaşı vardır ve patron bunlardan birini terfi ettirecektir. smith jones'un terfi edeceğine inanmaktadır çünkü patron kendisine jones'u terfi ettireceğini söylemiştir. ayrıca smith jones'un cebinde on dolar para olduğunu bilmektedir. ve buradan şöyle bir sonuca varır:

    "terfi edecek kişinin cebinde on dolar vardır"

    ama bizim patron jones'u değil de smith'i terfi ettirir. ve tesadüf bu ya, smith'in cebinde de on dolar vardır. bu durumda "terfi edecek kişinin cebinde on dolar vardır" cümlesi doğrulanmış olur.

    ve gettier amca sormaktadır; şimdi biz smith'in bu cümleyi gerçekten bildiğini söyleyebilir miyiz? bu cümle bilginin 3 koşulunu da sağladığı halde yine de commen sense'imize hitap etmemektedir. bu da demek olur ki koşul üç tane değildir.

    nacizane fikrim şudur ki günümüz filozoflarının büyük bir kısmı hakkaten kafayı yemiştir. socrates'e bu örneği götürürseniz adam sizi evire çevire döver. haklıdır da.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap