• 1660-1727 yılları arasında yaşamış ingiltere kralı. anadili almanca olduğu gibi ingilizce bilip bilmediği hakkında da ziyadesiyle espriler yapılır rahmetlinin. ilk başta kuzini ile evlendirilir. aslında metres hayatı yaşamak istiyordur ya bizimkisi neyse. bu evliliğinden iki çocuğu olur, birisi sonradan ingiltere tacına çıkacak ikinci george ve frederick the great'in annesi sophia dorothea. kuzinle arası bozulan george, atar kendisini başka bir kadının kollarına. ardından karısı da bir konta dadanınca, olanlar olur. kont canından olur, hatun bir manada inzivaya çekilir. para, pul elindedir ama özgürlüğü elinden alınmıştır sophia'nın.
    kontun katli için verdiği paranın, bir bakanın maaşının yüz katı olduğu iddia edilir kendisinin. bonkör adammış vesselam. babasının ölümünden sonra almanya'da tahta çıkar. hannover'deki elinin altındaki değerlere gottfried wilhelm leibniz ile george frederic handel'i de eklemeli.
    ingiliz parlementosunun çıkardığı bir kanunla, bir anda ingiltere tacına en yakın adamlardan biri olur. her ne kadar tories istemese de, arkasındaki whig desteği bu konuma ulaştırmıştır kendisini. tercümesi tahta en yakın protestan olan annesinin yerine george geçirilecektir tacın başına. derken ispanya tacının fransızlara miras bırakılması üzerine patlak veren veraset savaşları ile ortalık karışır avrupa'da. sonunda gelen utrecht barışı ile sakin sularda kürek sallanmaya başlar.
    maestro handel utrecht jubilate'i besteleyedursun, anne'in yerine taca geçer. hannover'deki danışmanları, bu tacın onun için önemini anlattıkları aşikârdır. bizimkisi pek sıkılır lakin adada. bir oda dolusu insan pek de anlamadığı bir dilde konuşsunlar, bu pek bir dalıp gider derinlere. kim bilir almanya tütmüştür burnunda. thames'in kıyısında oturur durur, hannover mıntıkasından adamı maestrosu handel çaldırır durur. bu arada water music de çıkar maestronun kaleminden. yerine oğlu ikinci george geçer. merak etmeyin maestro, ikincisi için de çalışmalarına devam edecektir...
    (bkz: zadok the priest)
    (bkz: the dettingen te deum)
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap