1 entry daha
  • sen türkülerini söyle 1986 yılında aslında tam da 12 eylül filmlerinin yapılmaya başlandığı zamanda ortaya konmuştur. onun için diğer 12 eylül filmleri ile karşılaştırılması son derece kolaydır. bu noktada hemen hemen bütün sinema yorumcularının yaptığı tipolojiden bahsetmek yerinde olacaktır. 80 sonrası türk sinemasında yapılan ve sosyal siyasal eleştirel içerik barındıran filmlerin geneline verilen ad olarak 12 eylül filmleri sınıflandırması yapılmıştır. o dönemdeki sosyal ve siyasal dinamiklerin birinci etkenlerinden biri olan 12 eylül 1980 askeri darbesinin sonuçları itibariyle toplumda oluşturduğu etkilerden bahsetmesi bu filmlerin en önemli içeriksel birliğini oluşturmaktadır.
    12 eylül filmleri türk sinemasında yeni ve farklı bir akım olarak değerlendirilebilir. bunun nedeni de türk sinemasında politik geleneğin gelişmesine hizmet etmesinde yatmaktadır. bu yorumun doğruluğu tartışıladursun bu filmler sinema tarihinde haklı bir yere sahiptir. bu dönemdeki yapılan filmlere bakıldığında akla gelen ilk isimler olarak sen türkülerini söyle, dikenli yol (1986), prenses, (1987), kara sevdalı bulut (1989) sayılabilir. bu filmlerin hemen hemen hepsinde baskının sonucu olarak düşünceleri yüzünden cezalandırılan insanların 80 sonrası topluma bakışı incelenmiştir. ancak bu bakış sonucu oluşan durumlar ise filmlerin farklı yönlerini oluşturtmaktadır.
    işte tam bu noktada sen türkülerini söyle değerlendirilebilir. çünkü bu çalışma filmin kahramanı hayri’nin yaşadıkları sonrasında topluma bakışı açısından diğer çalışmalara nispeten farklılık taşımaktadır. zira ana karakter hayri hiçbir zaman yaşadıklarından pişmanlık duymamış ve hapisten çıktıktan sonra sürgüne gideceği güne kadar olan süredeki yaşadıklarına karşı olumsuz bir tavır sergilemiştir. oysa diğer 12 eylül filmlerinde bu durum farklı şekillerde anlatılmıştır. bu yön de sen türkülerini söyle’yi, diğer çalışmaların yanında farklı kılmaktadır.
151 entry daha
hesabın var mı? giriş yap