2 entry daha
  • - neden ailene dava açtın ?
    - beni dünyaya getirdikleri için ??
    zain el rafeea -2018
    lübnan

    film cannes film festivalinde jüri ödülüne layık görülmüş. ayrıca en iyi yabancı dilde film oscar adayı. pazar gecesi izleme imkanı bulduğum filmin yönetmenliğini lübnan’lı nadine labaki yapmış. filmde kısa da olsa bir rolü var, 74 doğumlu yönetmen başrol kahramanı zain’in avukatı. çok hoş bi hatun kişi olduğunu söylemeden geçemeyeceğim, ha bu ara da zain gerçek hayatta da suriyeli mülteci bi çocuk. oyunculuklar son derece yalın, abartıdan uzak. görüntülerdeki kent insanı içine çekiyor görüntülerdeki her bir an harika birer fotoğraf karesi. ansızın,sinsice ve ilerleyen dakikalarda hunharca mahallenin atmosferi üzerinize yapışıyor. mekanlar, binalar, sokakların insanların ve hatta tüm bunların buram buram kokusunu duymaya başlayacaksınız. zannımca bu kesif kokudan korkarım filmin 2. yarısında gözleriniz yaşaracak. neticede film ortadoğu’nun acı gerçeklerini tokat gibi yüzünüze çarpıyor olacak... öyle böyle volümde bi tokat değil yalnız. desibeli bi hayli yüksek dikkat !!!kulakları patlatacak cinsten.
    acı gerçekler konusunda filmden spoiler vermeden biraz mevzu etmek istiyorum.
    hukuksuzluğun hüküm sürdüğü sistem, kayıt altına alınmamış çokça erkek çocuk, epeyce uyuşturucu, insan kaçakçılığı, suriyeli mülteciler, asyalı ve afrikalı kaçak göçmenler, çocuklarla yetişkinlerin aynı koğuşta yattığı hapishaneler, 11 yaşında bir çocuk gelin, dünyaya getirdiği çocuklarını sevgisinden mahrum bırakmak şöyle dursun, en temel ihtiyaçlarını dahi karşılamaktan aciz, sürekli üreyerek çocuklarına istismarda bulunan ebeveynler, 11 yaşındaki bir kız çocuğu ile evlenmeyi midesi alan hasta ruhlu genç bir adam, yaşadıkları dramdan en azında kız kardeşini korumaya çalışan 12 yaşındaki zain al rafeea’nın hikayesi.
    fabrika ayarlarınıza dönmek için zihninizi ve bilincinizi epey zorlamanız, yormanız gerekecek. kalbiniz maalesef ağrıyacak. mideniz kasılacak. yeni anne yada anne adayı kalplere pek önermiyorum.
    ‘sarsılacaksınız’ bu da film afişinden.
    benden bu kadar....
221 entry daha
hesabın var mı? giriş yap