1 entry daha
  • bir grup katolik'in kral james'i, kraliçeyi, prens henryi'yi ve parlamento'daki iki kamarayı aynı anda havaya uçurmak için kurdukları komplodur.

    parlamento binasının hemen yanındaki bir evin bodrumundan bir tünel kazan katolikler binanın altına guy fawkes yirmi fıçı barut yerleştirmiş, patlamanın etkisini arttırmak için de bunları demir çubuklarla kaplamışlardı. bütün bunların üzerini de çalı çırpı demetleriyle örtmüşlerdi.

    komploculardan birinin, akrabasına parlamento'ya gitmemesini tembih eden bir mektup yollamasıyla komplo açığa çıkmıştı . komplocunun akrabası bu mektubu salisbury kontu'na teslim etmiş, kont da soruşturma başlatmıştı. soruşturmayı yürütenler bodruma indiğinde, guy fawkes çalı çırpıların üzerinde nöbet tutuyordu. ama parlamento'nun toplanacağı günden önceki gece daha esaslı bir bir araştırma yapılana dek patlayıcılar keşfedilememişti.

    thomas hobbes, ingiliz iç savaşı'nın tarihini yazdığında barut komplosu'ndan, savaşın sebeplerinden biri olarak, '' daha önce hiç duyulmamış en korkunç eylem'' diye bahsetmektedir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap