6 entry daha
  • "kült"ün tanımına bakalım:

    "bir altkültür oluşturacak kadar özel bir hayran grubu bulunan; ancak kitlesel anlamda bir seyirci topluluğu tarafından da izlenmiş olması gerekmeyen filmler 'kült film' olarak tanımlanabilir. kült filmlerin çekici yanlarından biri, biçimsel ve tematik açıdan farklı farklı olmalarına karşın, bir tür ihlal içermeleridir.

    bir film, kült niteliğini ancak seyirciyle olan ilişkisi sayesinde kazanır. bir diğer deyişle, bir film sonradan onu seyredenler tarafından kült haline getirilir. kült filmler, kendi metinsel sınırlarını aşarak, farklı ve yepyeni bir bağlam kazanır. bu özellikleriyle de zamanın ötesine geçerler." *

    zombiler ve uzaylılar, amerikan halkına, soğuk savaş dönemi'nden kalma paranoya ve korkuyu anımsatmaları amacıyla kullanıldılar. dışarıdan gelen, bizdenmiş gibi görünse de bizimle alakası olmayan yabancıların amacı, en başta amerikan halkına zarar vermekti. zombiler korkutucu, beyin yiyen, asla empati kuramayacağımız, ilkel ve saldırgan yaratıklardı.

    filmde bu klişe tamamen değiştirilmiş, zombilerin beyin yemelerindeki neden belirtilmiş ve her şey absürd diyebileceğimiz şekilde sonuca bağlanmış. zombiler, meğerse ölümün acısını içlerinde hissediyor ve çektikleri acıyı yalnızca beyin yiyerek bastırabiliyorlarmış.

    garip sesler çıkarmak dışında ağzından cımbızla bile laf alamayacağınız zombiler, filmde cayır cayır konuşuyorlar. zombinin kafasına sıkıp öldürme olayı da yok. şimdilerde hiçbir zombi temalı filmin ve dizinin yapmayı beceremediği şeyleri te 80'lerde yapmışlar. işte bu yüzden, the return of the living dead, kült bir filmdir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap