5 entry daha
  • alaman diye eski bir germen kavmi yok, allemani diye var. alamansa tarihte türklerin günümüz ingilizcesinde germany tabir edilen memleket ve o memleket halkına verdiği isimdir.

    germany dedik ama resmi dilde nemçe diye geçen avusturya'nın da günlük kullanımda sözkonusu alaman elleri'ne dahil olduğunu düşünmek yanlış olmayacaktır. örneğin ''pek sarptır alaman dağları'' redifli bir akıncı türküsünde geçen dağlar belki bavyera alpleri olabilir ama bavyera'ya ulaşmak için avusturya alplerini geçmesi gereken türk akıncısının avusturya alplerini düz bulduğu için değil alman-avusturya farklılığını umursamadığı için böyle söylediği sonucuna varmak daha makuldür. kaldı ki resmi adı kutsal roma imparatorluğu olan devletin osmanlı türkçesindeki resmi adı da alamandır. zira osmanlı, kutsal roma olarak kendini tanımaktadır.

    allemani kabilesinin adını türkçeye alaman olarak çevirmek 20. yüzyılda ansiklopedistlerin yaptığı bir hatadır. wikipedia'ya da bu yolla sirayet ettiğini düşünmek makul olacaktır. allemanilerin hiçbir tarihte kendilerine türk fonetiğine uygun biçimde alaman dediklerini sanmıyorum.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap