5 entry daha
  • plessy vs ferguson davasina ismini veren homer plessy sans eseri ortaya cikmis biri degil. bu ayri vagon yasasini kaldirtmak isteyen bir grup aktivistin (yurttaslar komitesi) olusturdugu grubun buldugu biri. grubun amaci yasayi ihlalden cezalandirilip dava acmak.

    grup ilk denemeyi new orleans - mobile (alabama) treninde yapiyor. farkli eyalete giden bir tren ozellikle seciliyor ki konuyu ticaret anlasmalarinin ihlaline baglamak istiyorlar. kisa surede eyalet ust mahkemesi bu ayri vagon yasasinin eyaletlerarasi trenlere uygulanamayacagini karara bagliyor ve konuyu scotusa goturmek isteyen grubun hevesi kursaklarinda kaliyor.

    grup bu sefer bu ayakkabicilikla hayatini kazanan homer plessy'yi buluyor ve komiteye uye yapiyolar. plessy aslinda melez ve hatta dis goruntusunden beyaz biri. ancak adamin buyuk-buyukannesi afrika dogumlu bir koleymis. yani 1/8 oraninda ucundan azicik siyahi biri. neyse adami eyalet icinde hizmet veren bir trene koyuyorlar, ustune de adami yakalamasi icin tutuklama hakki bulunan ozel bir dedektif kiraliyorlar. konduktor biletini kontrol ederken plessy ben 7/8 beyazim diyor, dedektif adami tutukluyor ve meshur dava bu sekilde basliyor.

    bu da bu davanin ilginc bir ayrintisi.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap