• dilimize yerleşmiş birçok kelimenin adı o nesneyi icadeden ya da o işi ilk yapan kişiden gelmekteymiş
    hassas filmi icad eden george "kodak" eastman; elektrikli telgrafı ve nokta ve çizgilerden oluşan telgraf alfabesini bulan samuel finley morse; otomatik tabancayı icad eden john browning;
    giyotini icadeden fransız milletvekili ve hekim joseph guillotin (ki az kalsın kendi icadıyla idam ediliyormuş); misketli top mermisini bulan henri shrapnel; aerodinamik ve ses hızı konusunda çalışmalarıyla ünlü ernst mach; buluşlarına isimlerini veren ünlüler ama bunlardan daha ilginç olanları gerçekleştirdikleri olaylara ismini veren kişiler bence mesela...

    linç etmek suçluyu hemen yargılayıp cezalandırmaktan ibaret olan mahkeme usulünü ortaya atan amerikalı yargıç lynchden geliyor.
    bir kuruluşa baskı yapmak amacıyla onunla her türlü ilişkiyi kesmek anlamına gelen boykot etme charles cunningham boycott'un isminden geliyor irlandalı zorba bir toprak sahibi olan boycott boykot edilmiş ilk kişi.
    silüet sözcüğü fransız maliye bakanlığı müfettişi étienne de silhouette'den geliyor. emekli aylıklarını indirmek ve soylulardan toprak vergisi almak isteyen bu müfettişi soylular "siluet tipi elbise" dedikleri dapdar ve son derece sade elbiseler giyerek protesto etmişler. birkaç çizgiden oluşan, uzun boylu derinliği ve detayları olmayan insan resimlerine bu kişinin adı verlimiş.

    not: lacrima'nın potemkin koyu entrysinden alınan gazla ve eski örümcek adam bölüm arası bilgilerinin derlenmesi ile yazılmış bir entrydir.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap