8 entry daha
  • yaklasık 28 günde tamamlanan döngü 4 evreden meydana gelir.

    1. folikül evresi

    hipotalamusun rf faktörü ile hipofiz bezini uyarması sonucu bu bezden salgılanan fsh hormonu yumurtalıklarda ki folikülleri uyararak yumurta ana hücresinin mayoz bölünme geçirmesini sağlar. mayoz bölünme sonucunda 1 adet diğerlerinden büyük ve yumurtayı oluşturan hücre, 3 adette kutup hücresi dediğimiz hücre oluşur. bu sırada yumurtalıktan bir miktar östrojen hormonu da salgılanır. östrojen hormonu uterusda kılcal kan damarlarının artmasını ve bu bölgece mitoz bölünmenin hızlanmasını sağlar. yani bir bakıma gelecek yumurtaya rahat rahat takılabilmesi için bir yatak hazırlar.

    2. ovulasyon evresi

    olgunlaşan folikülün yırtılarak içindeki yumurta hücresini serbest bırakması olarak adlandırılır. bunu sağlayan yine hipofiz bezinden salgılanan lh hormonudur. bu süre içerisinde lh tavan yapar ve serbest kalan yumurta, fallopi tüpünün uç kısımlarında bulunan kirpikli huni sayesinde bu tüpe geçer. döllenme bu tüp içerisinde olur. zaten bu tüpün bir diğer adı da döllenme yoludur. eğer yumurta burda bir sperm ile karşı karşıya gelirse döllenme gerçekleşir.

    3. korpus luteum evresi

    yırtılarak yumurtayı bırakan folikülün içi sarı yağ damlacıkları ile dolar. bu sayede "sarı cisim" korpus luteumu oluşturur. korpus luteum evresinde burdan bol miktarda progesteron salgılanır. progesteron da uterustaki yatağın hazırlanmasında büyük pay sahibidir. korpus luteum evresinde yine hipofizden bir hormon daha salgılanır ki bunun adı da lth tır. lth eğer döllenme olmuşsa sarı cismin gebelik boyunca devamlılığını sağlar. eğer döllenme olmuşsa ve gebelik gerçekleşmişse sarı cisimin gebelik boyunca kalması gerekir. yoksa düşük gerçekleşir.

    4. mensturasyon evresi

    bu evrede yumurta artık uterusa ulaşmıştır. eğer yumurta döllenmişse daha önceden progesteron ve östrojen sayesinde hazırlanmış olan yatağa tutunur. (hamileller adet kanaması görmez). eğer yumurtamız spermle karsılasmamıssa uterusa tutunamaz ve uterustaki hazırlanmıs olan yatakla birlikte dışarı atılır. bu yatak kılcal kan damarları bakımından zengin olduğu için mensturasyon kanla birlikte döllenmemiş yumurtanın dışarı atılması olarak adlandırılır.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap