1 entry daha
  • napolyon savaşları esnasında britanya adası fransız general napolyon tarafından ele geçirilmek istenmişti. bu sebeple fransa, ispanya krallığıyla bir koalisyon kurmuş ve donanmalarını ingiltere'ye doğru ilerlemesini talep etmiştir. ispanya bu teklifi kabul eder ve fransa donanmasıyla beraber hazırlıklara başlanır.
    amiral nelson, fransa'nın britanya adasını işgal etmesini engellemek için toulon limanında fransız donanmasını ablukaya almıştı ancak kötü hava fransızların lehine çalışmış ve onları limandan ayrılmalarını sağlamıştır. amiral nelson, cadiz limanında fransız ve ispanyol donanmasını tekrar abluka altına aldı. napolyon ablukanın kırılması için emir verdi ve fransız amiral pierre de villeneuve komutasındaki 39 gemi 21 ekim 1805 yılında trafalgar'da karşılaştı. amiral nelson'un sadece 21 gemisi vardı fakat cesareti ona zaferi getirecekti.
    nelson, normal deniz savaşlarında uygulanan, borda bordaya tabir edilen, gemileri düşman gemilerine paralel hale getirip, toplarını sırasıyla ateşlemek yerine çok daha farklı bir taktikle saldırdı. amiral nelson, komuta ettiği hms victory'i bir koldan, başında hms royal sovereing gemisinin olduğu amiral cuthbert collingwood komutasındaki başka bir gemi grubunu diğer bir koldan göndererek donanmasını ikiye ayırmıştı. böylece düşman topları tek sıra halinde dizilmiş gemilere çok az isabet etmişti. nelson, donanmasına düşman gemilerinin arkasına geçmesini ve ateş pozisyonu almasını emretmişti. nelson, hms victory gemisi ile beraber hemen fransız amiral gemisi bucentaure'ye doğru yöneldi bu sırada üzerine isabetsiz top atışları yapılıyordu. saat 15:45 sıralarında fransız gemisinin pupa(kıç) kısmına ulaşan hms victory ardından 32 pounder(174.8 mm), 24 pounder(152.2 mm) ve 12 pounder(76.2 mm) çaplarındaki tüm iskele(sol) toplarını sırasıyla ateşlemiştir. amiral nelson, fransız amiral gemisini en zayıf yerinden yakalamış ve kısa sürede savaş dışı edip, batırmayı başarmıştır. atılan top sesleri 50 km uzaklıktaki cadiz limanından duyulmaktadır.
    hms royal sovereing gemisi fransız amiral gemisi santa ana'yı yine aynı şekilde atlantiğin sularına gömmüştür. ispanyol ve fransız donanması amiral gemilerinin battığını görünce çaresiz bir şekilde savaşmış ancak bu gemilerde aynı kaderi paylaşmış ve başarısız olmuşlardı. fransız amiral pierre de villeneuve esir düşmüş, 39 fransız ve ispanyol gemisinin 22'si batırılmıştı. kraliyet donanması ise tek bir kayıp bile vermedi ancak bir gemiden daha büyük bir kayıp verecekti.
    amiral nelson savaşın son anlarına doğru bir keskin nişancı tarafından omzundan vurulmuştu. mürettebatı onu hemen hms victory gemisinin alt katlarına taşıdı. nelson son anlarını yaşarken, gemi kaptanı ona ''kazandık'' demiş ve nelson kazandığı zaferini bilerek gitti. muharebe sonrası fırtınaya yakalanan kraliyet donanması 3 ay sonra ana yurtlarına dönebilmişti, bu süre zarfında nelson'un cesedi bir içki fıçısının içinde muhafaza edilmişti. nelson'un tabutu, nil muharebesinde batırılan napolyon'un amiral gemisi l'orient'in kerestelerinden yapılmıştır.
    bu muharebe sonrası fransa ve ispanya'nın britanya adasını ele geçirme planı kursaklarında kaldı ayriyeten britanya denizlerde üstünlüğü ikinci dünya savaşına kadar sağlamamış oldu.
    bugün bu kudretli hms victory gemisi portsmouth limanında demirli bir şekilde durmaktadır ve amiral nelson heykeli ona bu şerefli zaferi kazandıran gemiye daimaya bakmaktadır.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap