5 entry daha
  • "zincifre, cıvanın elde edildiği cevherdir. kimyasal formülü doğal cıva sülfürdür, “hgs” olarak simgelenir. yüzde 86,2 oranında cıva içerir. yanardağ lavlarının tortulaşması sonucu oluşan koyu kırmızı renkli bir madendir. bazı dillerde, örneğin norveççe de “sinober” olarak bilinen zincifre, yunan kültüründe “cadı kazanı” adı verilen zehirli maddeler listesinde de yer alır. ingilizcesi “cinnabar”dır. kökeni arapçadır ve “kırmızı toz” anlamında kullanılır. “metacinnabar” adı verilen farklı oluşumu ise grimsi siyahtır. bu şekillenme, zincifreden daha parlak, gri ve şeffaftır.

    sağlık alanında, özellikle deri hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlarda, sivilcilerin tedavisinde, boyalarda ve pas önleyicilerde kullanılır. zincifre ilk olarak kırmızı boya elde etmek için kullanıldı. cıvanın hammaddesi konumunda olan zincifre bazı ülkelerde bulunur. ispanya, slovenya, italya, çin, rusya, meksika ve kaliforniya’da geniş zincifre rezervleri vardır. dünya cıva ihtiyacının çoğunu ispanya ve italya karşılar. ispanya’daki el entredicho zincifre yatakları dünyanın en büyük cıva rezervi olarak kabul ediliyor. türkiye’de izmir’in tire, ödemiş ve karaburun ilçeleri, uşak, kastamonu ve konya’da zincifre yatakları bulunur.

    zincifreden cıva elde etmek için cevher yüksek sıcaklık fırınlarında ısıtılarak hava akımı verilir. havadaki oksijen cıva sülfür karışımı olan zincifrede kükürt dioksit gazı ortaya çıkarır. bu sırada cıva, buhar halinde açığa çıkar. serbest kalan cıva, soğutularak çökeltilir. yerkabuğundaki 1 tonluk bir kayaçta 0,5 mg cıva bulunur. "

    (bkz: https://www.makaleler.com/…dir-nerelerde-kullanilir)
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap