6 entry daha
  • 4 ekim 1967, sputnik-1 uydusu yörüngeye oturdu ve insanlığın uzay macerası başlamış oldu.

    fakat bunlardan önce bilinmeyen bir tarih daha var; 2. dünya savaşı' nın yıkıcı ve hatırlanmak istemeyen yüzü "nazi rejimi" aslında gözü uzaya diken ve bunu icraate döken ilk kesim.

    ilk denemelerde 84.5 km lik yüksekliklere ulaşan nazi ordusu, daha sonra 120 km lere kadar "v-2" roketlerini çıkarmayı başarmıştır.

    burada önemli olan "uzay nerede başlar?" sorusuna cevap verebilmek.

    uluslararası kabul gören tanıma göre "uzayın sınırı", yirminci yüzyılın en önemli aerodinamik kuramcısı theodore von karman' ın adıyla anılan "karman çizgisi" dir, dünya'nın deniz seviyesinin 100 km üstündeki bu irtifanın ötesi "uzay" sayılır.

    karman tanımı basitçe, uçaklarla uzay gemilerinin uçuşları arasındaki temel farka dayandırılıyor. uçaklar bilindiği üzere paralel uçuşu sağlamak için kanat çevresindeki hava akımına ihtiyaç duyar. hava miktarı seyreldikçe uçağı taşıyacak kuvveti sağlamak için akımın, yani uçağın hızlanması gerekir.

    karman atmosfer seyrelmesini incelediğinde yaklaşık olarak 100 km yükseklikte bir uçağın havada kalabilmek için o irtifadaki uzay aracının yörüngede kalmak için gereksindiği hızla gitmesinin gerektiğini, yani artık uzay aracı sayılabileceğini hesaplamış ve 100 km irtifayı "uzay sınırı" olarak önermiştir. 100 km'nin üzerine çıkan insanlara ada bu yüzden astronot denir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap